AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno je odlikovao policijskog generala Veljka Radenović, heroja odbrane Kosova.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, među kojima su posthumno odlikovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova potpukovnik policije Veljko Radenović i Milutin Dobrić.

Predsednik Vučić istakao je da je Srbija nezavisna zemlja koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini i budućnosti, zemlja mira i dostojanstva i jasnog sećanja na sve one koji su svojom krvlju i kostima to dostojanstvo i slobodu zauvek obezbedili.

„Ja danas ovde pred vama želim da pomenem samo jednog laureata. Posthumno je odlikovan potpukovnik Veljko Radenović, onaj koji je poznat u našem narodu kao đeneral po kome je i nastala čuvena pesma „Đenerale, tvojoj majci hvala“, jer danas je vreme kada konačno smemo da kažemo ko smo, odakle dolazimo i šta je naša zemlja.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

„Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo koliko smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihovo veliko delo u međuvremenu zaboravili“, poručio je predsednik Srbije.

Potpukovnik policije Veljko Radenović, komandant policije, jedan od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji posthumno je odlikovan ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena za uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti.

Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva odlikovan je posthumno Milutin Dobrić, pripadnik specijalne jedinice MUP-a Smederevo, učesnik u sukobima na Kosovu, koji je maja 1999. godine poginuo kada je vozilo u kojem se nalazio naišlo na protivtenkovsku minu koju su postavili šiptarski teroristi.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Sin Veljka Radenovića, Vukašin, koji je krenuo stopama svoga oca i koji radi u Odredu Žandarmerije u Kraljevu, zahvalio se predsedniku Vučiću na ovom odlikovanju i istakao da mu je čast što je njegov otac odlikovan.

„Prošlo je desetak godina, bili smo iznađeni i nismo očekivali. Ovo odlikovanje celoj porodici jako puno znači. Odlučili smo da orden primi moj sin Ilija, Veljkov unuk koji je mnogo voleo svoga dedu i koji želi da krene njegovim stopama“, kazao je Vukašin Radenović.

Novica Dobrić, koji je primio medalju u čast nastradalog brata Milutina, kaže da će ova nagrada bar malo popuniti prazninu u srcima njegove porodice.

„Teško mi je što je život kreirao ovakvu priču. U vreme kad je on nastradao bili smo na 30 kilometara razlike. Angažovana su tri brata – ja, moj pokojni brat Milutin, moj brat Jovan, koji živi na severu Kosova. Jedini brat od nas četvorice - Miloje nije bio angažovan. Nažalost, brata Milutina smo izgubili. Drago mi je da ga se posle malo dužeg vremena neko setio i zahvalan sam na tome. I da se ovom medaljom jedna mala praznina ispuni u mom srcu, srcima moje braće i sestara. Nažalost, oca i majku smo već izgubili, oni su preminuli pre nekoliko godina“, rekao je Dobrić, pripadnik saobraćajne policije u PU Smederevo.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Veljko Radenović tokom svoje dugogodišnje policijske karijere, istakao se u odbrani svoje zemlje i naroda, učestvovao u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

Svoju policijsku karijeru, nakon završene Srednje škole unutrašnjih poslova u Vučitrnu započeo je u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Prizrenu, a zbog izuzetnih rezultata ostvarenih u službi više puta je unapređivan.

Učestvovao je u formiranju Žandarmerije, u kojoj je radio na mestu pomoćnika komandanta Odreda Žandarmerije u Kraljevu odakle je i penzionisan u činu potpukovnika. Radenović je nosilac ordena za hrabrost kojima ga je odlikovao bivši predsednik Slobodan Milošević.

Milutin Dobrić radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova započeo je 1987. godine u Sekretarijatu unutrašnjih poslova Beograd. Više puta je unapređivan, a zbog izuzetnih rezultata ostvarenih na suzbijanju terorizma na Kosovu i Metohiji i značajnog doprinosa ostvarivanju bezbednosti Republike Srbije i njenih građana 1999. godine unapređen je u čin potporučnika.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Orden je primio unuk Ilija Mladenović.