AKTUELNO

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da je teško objasniti političku situaciju u Crnoj Gori, osim da vlast želi izbore, a da je opozicija protiv toga.

- Kolega Dritan Abazović je zajedno sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i doskorašnjim koalicionim partnerima odlučio da izvede alhemičarski eksperiment ne bi li ga podržali i DPS i DF kako bi sa tri poslanika bio izabran za premijera - rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su pregovori Abazovića sa DPS-om i potencijalnim koalicionim partnerima zakazali.

- Postoje određene poteškoće i veoma teško ide čitav proces pregovaranja. Ja se ipak nadam da se mi možemo vratiti unutar aktuelne većine, da dođemo do rešenja - dodao je Knežević.

Ukoliko ne bude dogovora najbolje je, smatra Knežević, formirati tehničku vladu koja će pripremiti prevremene parlamentarne, lokalne i predsedničke izbore.

- Ne možemo dopustiti da Milo Đukanović ostane na poziciji predsednika države do 2023. godine, kao da je Dalaj Lama, a ne čovek koji je generisao sve ove podele i konačno doprineo ovoj krizi - istakao je Knežević.

On je poručio da DF ne pristaje ni na kakav vid ucene i uslovljavanja jer, kako ističe, predstavljaju 67 odsto parlamentarne većine.

- Teško možemo objasniti našim glasačima i srpskom narodu u Crnoj Gori da treba da budu deo političkog svingeraja u kojem, zajedno sa DPS-om, po mišljenju Dritana Abazovića, treba da podržavamo njegovu manjinsku vladu i na taj način stvorimo jasan koncept da mi nikada ne možemo biti u vladi, koliko god da dobijemo glasova, ali da će se u vladi naći ljudi koji nisu izašli na izbore i koji nemaju podršku ni u skupštini stanara - dodao je Knežević.

On smatra da je situacija u Crnoj Gori šizofrena, poručujući da neće dozvoliti dođe do "ponižavanja glasača DF-a".

- Nadam se da ćemo sledećih dana ući u akciju blokade Crne Gore protiv izdaje i da ćemo upozoriti sve one koji žele da prave aranžmane sa DPS-om i uđu u izneveravanje izborne volje naroda - zaključio je Knežević.

Autor: