AKTUELNO

Srpska liga oštro osuđuje najnovija granatiranja mirnog ruskog stanovništva u Donjecku od strane ukrajinske armije i poručuje da je u svoje, a sasvim sigurno i u ime ogromne većine građana Srbije i svih Srba, u ovim teškim trenucima za Ruse u Donjeckoj i Luganjskoj Narodnoj Republici svim srcem uz njih i da im izražava najdublju bratsku i ljudsku podršku – izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

On je istakao da ruska strana nije prekršila niti jedno slovo Minskog sporazuma, niti je ikada prva započela bilo kakvu ofanzivnu vojnu operaciju.

Sasvim suprotno, on napominje da je ukrajinska strana ta koja želi da, po uzoru na hrvatsku zločinačku akciju tzv. Oluju u Krajini nad Srbima 1995. godine, protera Ruse koji na tamošnjem prostoru, delu nekadašnje drevne Kijevske Rusije, žive vekovima.

- Zahvaljujući krajnje odgovornoj i tolerantnoj politici predsednika Rusije Vladimira Putina još uvek nije došlo do eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije samo zato što je dotični svestan da takav konflikt može uvesti Evropu i svet u katastrofu neslućenih razmera, a Rusija nikada nije uvlačila svet u zlo, već ga je spasavala od istog više puta, poput pobede nad nacizmom i fašizmom 1945. godine. Danas povampireni ukrajinski fašisti, poklonici Stepana Bandere, nahuškani od strane SAD i kolektivnog političkog zapada bez trunke osećaja za odgovornost žele da uđu u rat koji ne mogu dobiti – napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je dodao da je srpsko-rusko bratstvo vekovno i neraskidivo, da je Rusija danas naš najveći pokrovitelj u zaštiti srpskog naroda na Kosmetu i u Republici Srpskoj i da je zato danas svaki Srbin u ovim izazovnim i teškim vremenima na strani Rusije, a samim tim i istine i pravde.

- Posebno smo vezani za te prostore jer se na njih sredinom 18. veka na stotine hiljada Srba severno od Save i Dunava preselilo i tamo formiralo Slavjanoserbiju i Novaju Serbiju. Ukoliko Rusija prizna nezavisnost Luganjske i Donjecke Narodne Republike, Srpska liga će istog časa i bezrezervno podržati takvu odluku – zaključio je predsednik Srpske lige.