AKTUELNO

Po pitanju rusko-ukrajinske krize Srbija mora pre svega da gleda svoje političke interese, svoje strateške i nacionalne interese, rekao je za PINK prof. dr Ilija Kajtez.

- Naša politika je jasno definisana, ona je konzistentna, u svakom sastanku sa bilo kojim liderom sveta. Vučić ističe nekoliko temeljnih pozicija naše politike, kako unutrašnje, regioalne i spoljne politike. To je politika vojne neutralnosti, mi ne želimo da se svrstavamo ni na stranu NATO-a niti na bilo koju drugu – rekao je Kajtez.

Kaže da je vojna neutralnost najbolji mogući odgovor na izazove ovoga vrlo turbulentnog sveta.

- Druga pozicija jeste da ne smatramo da se uvođenjem sankcija bilo kome svet čini boljim. Imali smo jako loša iskustva sa sankcijama, naša pozicija je da nismo raspoloženi da ih uvodimo bilo kome. Eventualni pritisci, kojih će sigurno biti, moraju biti izdržani i moramo ostati dosledni sopstvenoj politici – rekao je Kajtez.

On je rekao da je naše strateško opredeljenje da idemo ka EU, ali da je naš nacionalni interes, politički i istorijski, taj da moramo i želimo da imamo dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom.

Takođe, dodaje, i sa Kijevom i Ukrajinom.

- Kada bi se Srbija nešto pitala, do sukoba nikada ne bi ni došlo. Mi za ovaj skukob nismo krivi, tako da je ispostavljati nama bilo kakve račune, krajnje nekorektno – rekao je Kajtez i dodao da su naši odnosi sa obe zemlje prijateljski i bratski.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljuban Karan je rekao da onaj ko nas ovog trenutka gura da se opredelimo na neku stranu, toga ne treba poslušati i taj nam ne čini dobro.

- Treba podržati posredovanje u njihovim odnosima i da se uspostavi mir – rekao je Karan.

Kako kaže, juče i preključe je bila pogodna situacija da se uspostave pregovori, međutim, dodaje, Blinker je odbio da se sastane sa Lavrovim.

- Nikada ne treba prekidati razgovore. Ovo što sada vidimo je odgovor Putina na to što nisu želeli da pregovaraju. Ne krivim ni jednu ni drugu stranu. Međutim, svi moraju biti u neprekidnom kontaktu i moraju razgovarati – rekao je Karan.

Autor:

#Ilija Kajtez

#Ljuban Karan