AKTUELNO

Predsednik SRS Vojislav Šešelj uputio je pismo podrške ruskom narodu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Pismo Putinu prenosimo u celosti:

Poštovani Vladimire Vladimiroviču,

Srpska radikalna stranka i ja lično želimo da Vam prenesemo svu moguću podršku naših članova i simpatizera, kao i celog srpskog naroda, zbog odlučnosti i snage u odbrani ruskog naroda.

Iskreno i od srca smo Vam čestitali na odluci o priznanju Donjecke i Luganske Narodne Republike. Rusija je zaštitila svoj narod u Donjecku i Lugansku i podržala borbu za slobodu nepokolebljivog ruskog naroda u ovim republikama. To zaslužuje svako poštovanje i mi Vam ga odajemo.

Foto: Tanjug AP/Thibault Camus, Pool

Vaš čvrsti stav u poslednjim događajima u Ukrajini pokazuje duh dostojanstva i otpora naspram u svetu preovlađujuće logike sile i političkih ucena.

Ruska Federacija i Vi lično pružili ste nama Srbima nadu i veru u očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države. Srpski narod Vam je zahvalan na Vašim naporima na očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije i na istrajnom insistiranju na primeni Rezolucije Sveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Činilo se da se svet pod teretom globalizma odrekao vekovnih ideja pravde, ljudskosti, patriotizma, suvereniteta i slobode, ali ste Vi svojom politikom i svojim delima slobodarskim narodima vratili veru u te neprikosnovene vrednosti.

Mi srpski radikali oduvek smo verovali u majku Rusiju, jer dok vi postojite i za nas Srbe, mali, ali hrabri narod, ima nade.

Zahvaljujući Ruskoj Federaciji i Vama lično zaustavljen je globalni eksperiment brisanja najčistijih patriotskih osećanja iz svesti savremenog čovečanstva. Zahvaljujući Vama moguće je suprotstavljanje slobodarskih naroda ujedinjenom velikom zlu koje je svetu nametnuo globalizam.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mi, kao iskreni patrioti, rusofili i poštovaoci onoga što Vi radite, svesni smo da je specijalna vojna operacija Ruske Federacije bila iznuđena potrebom zaštite ruskog naroda. Svesni smo i da se Vi u ovoj borbi, u kojoj Vam želimo brzu i efikasnu pobedu, ne rukovodite nasiljem, osvetom ili mržnjom i da ste prinuđeni da silom izdejstvujete pravdu i slobodu za svoj narod. Na tome Vam iskreno čestitamo.

Mudrom politikom i iskrenim patriotizmom uspeli ste da izgradite poštovanja vrednu Rusiju na idejama ljubavi prema Otadžbini i sabornog jedinstva i solidarnosti ujedinjenog ruskog naroda. Stvaranjem takve Rusije Vi ste vratili veru u novi, pravedniji svet, dostojan življenja i nama Srbima vratili nadu da ćemo očuvati celovitost svoje Otadžbine. Hvala Vam na tome.

Vi ste i poslednjih dana, koji nisu laki i bezbrižni za ruski narod, pokazali viziju slobodnog sveta i sprečili dalje gaženje ljudskih i nacionalnih prava Rusa, ali i Srba i svih drugih slobodarskih naroda koji ne pristaju na podjarmljivanje „gospodara” sveta.

Oči slobodarskog sveta uprte su u Vas i svi očekujemo Vašu veliku pobedu i slobodu za ceo ruski narod. Obradovale su nas Vaše reči da specijalna vojna operacija u Ukrajini teče striktno po planu i da se svi zadaci uspešno realizuju. Slobodarski svet je to od Vas i očekivao. Ohrabruje i raduje Vaša izjava da su vojnici i oficiri koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini odvažni i da se herojski bore kako niko ne bi ugrožavao bezbednost Rusije. Želimo im uspeh u toj pravednoj borbi i što je moguće manje žrtava.

Srpska radikalna stranka je trenutno opoziciona politička partija, ali svesrdno podržavamo politiku predsednika Aleksandra Vučića kada su u pitanju bliske veze sa Vama i Ruskom Federacijom, posebno njegovo obećanje da nikada neće uvesti sankcije bratskoj Rusiji. Podržavamo i njegovu borbu i zavet da nikada neće potpisati nezavisnost samoproglašene države Kosovo na teritoriji naše države, kao i njegovo angažovanje na očuvanju Republike Srpske i pomoći koju pruža Srbima u Crnoj Gori.

Zbog toga smo podržali njegovu kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

Srpska radikalna stranka i ja, kao njen predsednik, smo protivnici ulaska Srbije u Evropsku uniju i želimo još čvršće međusobne odnose između naše dve države. Uvereni smo da je budućnost srpskog naroda u vojnom i ekonomskom savezu sa Ruskom Federacijom, jer jedino tako možemo da zaštitimo srpsku zemlju i srpsko nebo, energetsku sigurnost i ekonomski prosperitet, na zadovoljstvo i Rusije i Srbije.

Naš stav je da Srbija ni pod kojim uslovima ne sme podleći pritiscima i pridružiti se zapadnim sankcijama bratskoj Rusiji. Uvereni smo da će tako i biti.

Mi Krim i Sevastopolj smatramo sastavnim delovima Ruske Federacije, a priznajemo i Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Te svoje stavove iznosimo u javnosti i oni su u Srbiji opštepoznati.

Ovim obraćanjem želeli smo da iskažemo našu punu podršku Vašoj pravednoj borbi. Želimo Vam brzu pobedu na zadovoljstvo celog slobodarskog sveta.

Slava Otadžbini Srbiji i majci Rusiji!

Predsednik Srpske radikalne stranke

Dr Vojislav Šešelj