AKTUELNO

Veličanstveni skup podrške srpskog naroda ruskom narodu i Rusiji u ovim za njih teškim trenucima dokaz je da smo i ovoga puta na pravoj strani istorije, ali i poruka da je uvođenje sankcija Rusiji od strane zvaničnog Beograda nedopustivo, jer glas naroda je glas Boga - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Navodeći da je Rusija u poslednja dva veka kao nijedna strana sila zadužila Srbiju i srpski narod, od učešća u oslobađanju od Turaka, preko svesne žrtve za srpski narod u Prvom i Drugom svetskom ratu, sve do čvrste podrške očuvanju KiM u sastavu Srbije, Đurđev je istakao da je Rusima, koji nemaju sebi bliži narod od Srba, naša podrška danas mnogo više važna u simboličkom nego u materijalnom smislu.

Rusija je ogromna sila i samodovoljna država čija je ekonomska razmena sa Srbijom relativno malog obima, pa tako sankcije Beograda Moskvi ne bi imale praktični značaj. U simboličnom smislu, međutim, te sankcije bi bile razarajuće po odnose dve zemlje i dva naroda koji dele istu krv, veru i kulturu - napomenuo je predsednik Srpske lige naglasivši da je zahvaljujući glasu Vitalija Čurkina u UN odbačena rezolucija po kojoj bi Srbi bili žigosani kao genocidan narod, a Srbiji pretilo izbacivanje iz UN .

Za Srbiju bi uvođenje sankcija Rusiji bilo ne samo sramotno u moralnom smislu, već i pogubno u ekonomskom i političkom.

Srbija dobija ruski gas po sedam puta nižoj ceni, a podrška Rusije srpskim nacionalnim interesima je bezrezervna - od podrške teritorijalnom integritetu Srbije i Rezoluciji 1244 bez obzira na to što Srbija ne priznaje DNR i LNR, pa sve do zaštite vitalnih interesa Republike Srpske. Sankcije Rusiji značile bi da Srbija gubi svoju suverenost u odlučivanju, ali i da komplikuje svoju bezbednosnu poziciju jer bi ostala u NATO okruženju bez zaštite jedne tako moćne sile - zaključio je Đurđev uz poruku da ne smemo zaboraviti da je uz pomoć Ruske crkve i Rusa Sveti Sava napravio Srpsku crkvu.