AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok, nakon čega se, u prisustvu ministarke, obratio medijima.

Predsednik je na samom početku obraćanja, istakao koliko je radostan jer je Nemačka ministarka došla u Beograd, posebno zbog toga što dve zemlje imaju bliske, društvene i ekonomske odnose.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naveo predsednik, danas su, između ostalog, razgovarali i o evropskom putu Srbije.

- Daćemo sve od sebe da čuvamo i dobre bilateralne odnose sa Nemačkom, smatramo da je put u Evropsku uniju veoma važan za nas - rekao je Vučić.

Kako je istakao, jedna od tema sastanka bila su i dešavanja u Ukrajini, kao i odluka Srbije, dodajući da je pokušao da objasni pziciju naše zemlje, što je ministarka Berbok rado saslušala, na čemu joj se zahvalio.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za nas je Nemačka najvažniji partner po pitanju ekonomske saradnje, evropskih integracija. Nemačka nam je ključni partner, na našu žalost, i dalje po određenim pitanjima imamo drugačije stavove... Imao sam priliku d aiz prve ruke od Elene Berbok čujem njihove stavove. Danas odlično razumem Nemačku poziciju - dodao je Vučić.

- Stanje u regionu bila je druga tema, a za nas je očuvanje mira i stabilnosti od ključne važnosti. Nedvosmisleno sam govorio o poštovanju teritorijalnog integrtiteta BiH i pozicije RS. Imamo različite stavove o odnosima Beograda i Prištine, ali smo zaključili da dijalogom treba da rešimo probleme - rekao je predsednik.

Kako ističe, zato se Srbija uvek odaziva pozivu na dijalog u Briselu.

Berbok je potom podvukla da Nemačka i Srbija planiraju još zajedničkih projekata i podsetila da veliki broj nemačkih firmi ulaže u Srbiju.

Selaković dočekao Berbok

Berbok je oko 12.30 na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Berbok će razgovarati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a zatim sa svojim srpskim kolegom, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selaković.

Berbok je juče boravila u Sarajevu, a zatim i u Prištini, odakle je danas doputovala u Beograd, a iz Srbije odlazi u Moldaviju.

Autor: