AKTUELNO

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, održao je danas nekoliko važnih sastanaka. Vučić je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon toga se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije, a imao je i sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bila je i odbijanje Aljbina Kurtija da se izbori održe na Kosovu i Metohiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je tokom svog obraćanja rekao kako su na sednici Saveta razmatrali da se u najboljoj veri i želji ublaže sve posledice najteže krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata.

U drugom delu sednice, nastavlja Vučić, u razgovoru sa Srbima sa Kosova i Metohije govorilo se o odluci Albanaca i rekao kako smo prihvatili bezbroj kompromisa i da nikada neće okrenuti glavu od našeg naroda na KiM.

Najpre smo na sednici Saveta razmatrali sve da u najboljoj veri i želji da možemo da ublažimo sve posledice najteže krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata na ovamo. Dogovorili smo kupovinu dodatnih količina nafte, zatim i mleka u prahu. U drugom delu sednice i u razgovoru sa Srbima sa KiM govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

I Bisljimi i neki drugi su govorili da Albanci ne žele da zaustave izbore na KiM. Samo da podsetim šta smo sve učinili i na šta smo sve pristali. Od nas se bukvalno traži da priznamo Kosovo. Suština je ko traži od kosovskih vlasti pod pokroviteljstvom OEBS. Prihvatili smo bezbroj kompromisa, ali Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova - kazao je Vučić u nastavku.

Vučić je rekao i kako su ga Srbi sa KiM danas iznenadili nešto radikalnijim zahtevima, ali da ih je zamolio za strpljenje. Istakao je i kako će ostati uz njih, iako ga preglasaju.

Foto: TV Pink Printscreen

Nikada neću okrenuti glavu našem narodu na KiM. Srbi sa KiM su me danas iznenadili nešto radikalnijim zahtevima, ali sam zamolio za strpljenje. Ostaću uz njih iako me preglasaju. Srbi sa KiM gotovo jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih institucija, već i da 435 policajaca ode. Ja ih razumem zbog terora kroz koji prolaze. Pitao sam ih šta ćemo dan posle. Ok, mi ćemo da preuzmemo finansijski teret, ali bojim se da bismo mogli da uđemo u začarani ratni krug. Neki su čak spremni i na sukob, neki da odu. Ja sam ih zamolio da ostanu da čuvaju naša vekovna ognjišta. Jednom kad se u to uđe, povratka nema. Zamolio sam ih za strpljenje, oni su bili fer i rekli da samo meni veruju - izjavio je Vučić.

Vučić je u nastavku istakao i kako se nada da će Kvinta osuditi ponašanje Prištine, kao i da neki u regionu igraju igru kako bi nas uvukli u zamku.

Nadam se da će Kvinta da osudi ponašanje Prištine. Neki u regionu igraju igru kako bi nas uvukli u zamku, kao da smo mi protiv zapadne civilizacije. Tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Ne vode slučajno koordinisanu akciju cela Priština i delovi, Podgorice, Zagreba i Sarajeva - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posle predsednika, obratio se i Dalibor Jevtić, predstavnik Srba sa KiM, koji je rekao kako Srbi sa KiM veruju predsedniku Vučiću. On je naglasio i kako situacija nikada nije bila teža.

Naša situacija nikad nije bila teža. Ovo je institucionalno nasilje. Ako vam kažem da smo došli u situaciju da ne vidimo izlaz, razumećete dokle smo došli. Odluka da se ne dozvoli održavanje izbora na KiM, predstavlja poslednje kršenje ljudskih prava. Očigledno neko želi da izazove našu reakciju. Tačno je da nije prvi put da se nismo usaglasili sa stavom predsednika Republike, ali definitivno smo se složili da mi jedino verujemo predsedniku i državi i zato želimo da zajednički donesemo odluku. Nastavićemo da razgovaramo sa predsednikom i predstavnikom Kancelarije za KiM. Predsednik je i danas pokazao da se zalaže za mir - rekao je Jevtić.

Autor: