AKTUELNO

Stvara se jedna nova arhitektura sveta, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Miroslav Stojanović, novinar, dopisnik iz Nemačke.

Stojanović je rekao da se NATO drži po strani jer zna da bi to bilo pogubno, i dodaje da ne veruje da će doći do tog sukobljavanja, iako, ističe, postoje razne provokacije.

- Dešavaju se tektonski poremećaji i lomovi i stvaraju se novi blokovi i to veoma jaki. Na azijskoj strani pogotovo. Afrika i Južna afrika takođe. Multiporalni svet stupa na scenu – rekao je Stojanović.

Diplomata Zoran Milivojević rekao je da ruska strana stavlja do znanja da je nuklearna sila i to, dodaje, treba ozbiljno uzeti u obzir.

- Ako Rusija oseti da je njen opstanak u pitanju, u svakom smislu, ona će upotrebiti to što ima – rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ni ranije nisu uzimali u obzir šta je Rusija govorila, pa, dodaje, sada vidimo da su trebali.

- Ni jedna velika sila u istoriji ne shvata kada prestaje da bude globalna sila i kada nema glavnu reč. Oni na to ne pristaju. Sa dolaskom Bajdena, oni su rekli da žele da se vrate na prvo mesto, ozvaničili su rivalitet sa Rusijom i Kinom kao sa protivnicima – rekao je Milivojević.

Kako kaže, ovo sve što se sada radi, jeste odsustvo političke želje da se razgovara, sa ciljem da se Rusija eliminiše kao rival.

- Zato imamo ovo što imamo – rekao je MIlivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof.dr Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost, rekao je da dolazi do nove arhitekture sveta, dodaje da, ukoliko se na bilo koji način krene na nuklearno naoružanje, možemo da se pozdravimo sa čovečanstvom.

- Mislim da je ovde nastupio veliki obaveštajni previd određenih grupa u savremenom svetu. Moraju da shvate da imaju posla sa iskusnim obaveštajcem, Putinom, on ni jednu odluku ne donosi tek tako. Počeo je da prilagođava arhitekturu sveta u skladu sa svojim ciljem – rekao je Tomić.

Autor:

#Novo jutro