AKTUELNO

Stalni podsekretar Forin ofisa Sajmon Makdonald saglasio sa premijerkom Anom Brnabić na večerašnjem sastanku da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, veoma važan, ističući da je samo vođenje dijaloga značajno jednako kao put Srbije ka EU.

Makdonald smatra da unutrašnji dijalog treba da uključi veći broj učesnika. Kako je istakao, samo vođenje dijaloga značajno je jednako kao put Srbije ka EU, jer kako je istakao, on dovodi i do postepenog poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.

Makdonald je dodao i da je u Srbiju došao kako bi preneo poruku da Velika Britanija, iako napušta EU, poštuje i podržava želju za članstvom Srbije u Uniji i da će to pokazati u Samitu Zapadnog Balkana i EU u Londonu sledeće godine.

- Članstvo u EU najvažniji je spoljnopolitički cilj Srbije, smatram da ćemo biti spremni za ulazak do 2020, ali je jednako značajno kako ćemo sprovesti reforme na tom putu - poručila je premijerka Ana Brnanić.

Foto: Tanjug

Brnabićeva je istakla da Srbiju do kraja godine očekuje otvaranje još tri pristupna poglavlja, i da će to još više doprineti jačanju podrške u javnosti evropskoj ideji.

- Meni su važniji rezultati reformi koje ćemo na tom putu da postignemo. Građani razmišljaju koliko je poglavlja otvoreno, ali Vlada je fokusirana na rezultate. Smatram da ćemo biti spremni za ulazak u EU do 2020. godine, a put ka Uniji je važan za nas. Kada dostignete taj standard, biće to 'vin-vin' situacija, i onda datum ulaska neće biti važan - naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je sagovorniku ukazala na pozitivne pokazatelje ekonomskih reformi u Srbiji sprovedenih protekle tri godine i istakla da je cilj Vlade Srbije da nastavi da sprovodi fiskalnu disciplinu i da se fokusira na mere za povećanje BDP-a.

- Cilj nam je i da reformom obrazovanja i digitalizacijom stvorimo osnovu da naša ekonomija bude vođena inovacijama, a ne investicijama. I zato moramo da se trudimo da dostignemo taj viši nivo - rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da je Srbiji neophodan sistem obrazovanja za 21. vek i da je uvođenje obavezne informatike u osnovne škole od ove godine prvi korak na tom putu.

VAŽAN SASTANAK Vučić na večeri sa šefom obaveštajnih službi Kine Mengom Đijendžuom

Predsednica Vlade je dodala i da uspešan nastavak razvoja Srbije i ubrzanje privrednog rasta, kako u našoj zemlji tako i u ostatku regiona Zapadnog Balkana, neće biti moguć bez očuvanja regionalne političke stabilnosti i dobrosusedskih odnosa.

Brnabićeva je poručila da će naša država nastaviti da vodi odgovornu politiku i ostati posvećena politici rešavanja svih otvorenih pitanja kroz dijalog, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. "Srbija se iskreno zalaže za očuvanje regionalne stabilnosti.

Nijedna od naših država nema veliko tržište, i šta god da se dogodi u jednoj zemlji, uticaće na ostale u regionu. Zato moramo da napravimo jači i snažniji region", zaključila je premijerka.

#Ana Brnabić

#Sajmon Mek Donald

'