AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grujbešić i direktor muzeja žrtava genocida Dejan Ristić gostovali su večeras u "Hit Tvit-u".

Voditeljka Verica Bradić na samom početku emisije pitala je Anu Brnabić zbog čega zahteva da je oslovljavaju kao predsednicu Vlade Srbije u tehničkom mandatu.

Foto: TV Pink Printscreen

Različito je svakako i to što u ovom trenutku ne možemo da šaljemo bilo kakve Zakone u Skupštinu. Postoji jednostavno neki ograničen mandat. U smislu odgovora na krizu, mi možemo da odlučujemo o cenama, ukoliko je potrebno da zaštitimo ranjive kategorije stanovništva - rekla je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o krizi, Ana Brnabić kaže da smo uvek na korak ili dva ispred, koliko god da se drugi smejali, kao i da smo pokazali da znamo da se borimo u kriznim vremenima.

Koliko god da se smeju, mi smo uvek korak ili dva ispred za naše građane. Biće teško, ali mislim da smo pokazali da znamo da se borimo u kriznim vremenima - izjavila je Brnabić u Hit Tvit-u.

PREDLOG BROJ 1 - Kosovska paralela

Tokom obraćanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako možemo očekivati jače pritiske na našu zemlju posle izjave predsednika Rusije Vladimira Putina. O ovoj temi Brnabić kaže kako će pritisci na Srbiju biti sve veći da uvede sankcije Rusiji.

Svakako jedna od tema su sankcije i zbog čega je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne uvodi Rusiji sankcije. Sigurno neće biti lakše, verujem da će biti sve teže i teže. Bez ikakve sumnje ova izjava predsednika Rusije otežava situaciju Srbiji - rekla je Brnabić.

Suzana Grujbešić priča kako sigurno predsednik države neće uvoditi sankcije, već da to radi Vlada.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja mislim da predsednik neće uvoditi sankcije, to radi Vlada. Što se samog Kosova tiče, pa mogli smo ovako nešto da očekujemo. To se sve lepo kopira, šta odgovara. - govori Grujbešić.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije Dejan Ristić priča kako je Rusija već vekovima jedna od svetskih sila, kao i da su znali da se ponašaju prosrpski u dramatičnim periodima za našu zemlju.

Foto: TV Pink Printscreen

Rusija je već vekovima jedna od svetskih sila, one deluju globalno, male države reaguju u svom regionu. Kada posmatramo odnose Srbije i Rusije, tu ništa nije sporno i neobično. Rusija je uspela da u jednim dramatičnim periodima za nas reaguje prosrpski - priča Ristić.

PREDLOG BROJ 2 - Tajna večera

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju građanima demantovao izjave predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, opozicioni političar se izvinio na svom tviter nalogu.

Podsećamo, predsednik je tokom obraćanja demantovao navode Jeremića, i objavio da je nakon teških sastanaka sa predstavnicima srpske delegacije i svojom ćerkom Milicom bio u jednom ugostiteljskom objektu u Berlinu.

I da su se sreli, to bi značilo da je ovaj zamrznuti dijalog napredovao, nažalost, to se nije desilo. Da sam pročitala tu vest, da su bili u pivnici, sedeli, pričali, kao što bi možda trebalo, to bi za mene bila dobra vest. Jeremić je proširio lažnu vest, to lovci na lajkove rade - rekla je Grujbešić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prvo, za mene ne postoji nikakav plus. Dao je neko izvinjenje, ali to niti je njegova prva, niti je najveća laž, niti je ja nažalost verujem poslednja laž. Tih laži je bilo bezbroj, ne može se pohvatati - govorila je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

PREDLOG BROJ 3 - 90 dana vojske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom obraćanju javnosti rekao da se zalaže da se u Srbiji uvede obavezni vojni rok u trajanju od 90 dana. On je naveo da se obaveznim vojnik rokom stiče odgovornost i razvija patriotizam.

Potičem iz porodice koja je dala ratnike i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I ja sam učestvovao u ratovima. Ratovi su deo istorije, očekivati da jednu državu brani samo profesionalna Vojska, a šta ćemo mi ostali da radimo, da sedimo po kafićima? Moramo da budemo obučeni i moramo da budemo spremni - rekao je Ristić.
Ja sam za. Mislim da je to dobra ideja, posebno u ovakvim okolnostima u svetu i na kraju krajeva, i mnoge zemlje EU koje su poznate po svom liberalizmu imaju obavezno služenje vojnog roka. Ili neke kao Litvanija koja je ukinula, pa 2015. godine vratila. Verujem da je to ulaganje u državu i nacionalnu bezbednost - rekla je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Oko ove teme ja sam čula različita mišljenja, neki su za, neki protiv, sa jednakim argumentima. Ja mislim da nam je potrebna debata na ovu temu. 70 odsto građana kaže da je to dobra vlast. Da li je 90 dana dovoljno ili ne, ja nisam vojni ekspert, ali u suštini ispadne optimalno za ono što je potrebno - izjavila je Grujbešić.

PREDLOG BROJ 4 - NATO lavež

To širenje NATO na istok jeste došlo pred sama vrata Rusije i koliko ja razumem neke stvari, na kraju krajeva kroz istoriju, nisu takvi dogovori bili - govorila je Brnabić.

Glasanje:

Grujbešić je glasala za predlog broj 1 uz reči: "Toliko od prijatelja", za isti predlog glasao je i Ristić, dok je Brnabić glasala za predlog broj 3. Predlog broj 2 je odneo najveći broj glasova publike.