AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 23. septembra u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini UN, prisustvovati Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", i imati više bilateralnih sastanaka.

Vučić će po dolasku u Njujork prisustvovati Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma, a očekuje ga i susret sa Filipom Rezlerom, članom Izvršnog odbora tog foruma.

Sledećeg dana, u utorak, pre otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije prisustvovaće prijemu koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

Istog dana, predsednik Vučić će imati i bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim i prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Liht: Vučić ide na najznačajnije okupljanje državnika sveta u Nujorku!

Na marginama Generalne skupštine Vučić će se sastati sa predsednicom vlade Norveške Ernom Solberg, a imaće i bilaterni susret s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Predsednik Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona - prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

U utorak uveče, Vučić će biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

Predsednik Srbije će u sredu učestvovati na Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", na kojem će govoriti američki političar i filantrop Majkl Blumberg.

Todorović: Politika sile Obradovića i Stamatovića

Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a u večernjim satima prisustvovaće večeri koju priređuje Mogerini za šefove delegacija Zapadnog Balkana.

U četvrtak predsednik Srbije će održati govor u Generalnoj skupštini UN.

Tog dana su, kako nezvanično saznaje Tanjug, planirani i susreti Vučića sa predsedavajućim Generalnoj skupšini UN Miroslavom Lajčakom, predsednikom vlade Belgije Šarlom Mišelom i sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

Poslednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, srpski predsednik ima bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Guterešom.

#Aleksandar Vučić

'