AKTUELNO

Priština se prijavljuje za članstvo u instituciji čiji je vrhovni cilj poštovanje ljudskih prava, zaštita demokratije i vladavine prava. To je, ističe premijerka, vrhunac cinizma, budući da je ista ta Priština samo ove godine nekoliko puta uskratila Srbima na KiM osnovna ljudska prava.

Sve ovo što se dešava u svetu i što smo videli u prethodnih desetak dana jeste ogoljeno licemerje i stoga je naša pozicija još teža i frustrirajuća, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Ističe da Srbija gotovo jedina poštuje principe međunarodnog prava i oni se ne menjaju od situacije do situacije, već su takvi kakvi jesu.

- Sve što vidimo drugo iz dana u dan, i sa istoka i sa zapada, jeste neko licemerje i svako tumači međunarodno pravo kako mu odgovara. S druge strane spočitavaju drugima, najviše nama, da nešto ne poštujemo, iako smo jedini koji međunarodno pravo poštujemo - kaže premijerka za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o aplikaciji Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Brnabić kaže da je ovo vrhunac cinizma, između ostalog jer se dešava nakon što su političari u Prištini ukinuli osnovna ljudska prava Srbima na KiM, onda kada su Srbima zabranili da glasaju 3. aprila, a pre toga da učestvuju na referendumu 16. januara, a koji se odnosio na međunarodno pravo.

- Prijavljuju se u instituciju čiji je vrhovni cilj poštovanje ljudskih prava, zaštita demokratije i vladavine prava. To je vrhunac cinizma, a ne kršenje sporazuma jer smo na to navikli. Već su rekli da nemaju nameru da poštuju Briselski sporazum, a uz pomoć "prijatelja Kosova" prijavljuju se u Savet Evrope oni koji su poništili sva prava Srba sa KiM. Posebno mi je zanimljivo da vidim kako će zemlje Kvinte odgovoriti - kaže premijerka.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da su zemlje Kvinte dale izuzetno oštru izjavu nakon što je Priština zabranila glasanje Srbima na KiM. Ako su tada dali oštru izjavu, kako će podržati članstvo tzv. Kosova u SE.

- Nemoguće je, jel da? Jedva čekam da vidim šta će reći, a ako podrže pitala bih kako te dve stvari idu zajedno? Ne podržavaju kršenje ljudskih prava, a podržavate ih da postanu član institucije koja štiti ljudska prava? - kaže premijerka.

Ocenjuje da SAD imaju iskreniji stav prema situaciji, prema kršenju Briselskog sporazuma, iako SAD nisu njegov garant.

- SAD više kritikuju Prištinu, za razliku od EU koja je zadužena za implementaciju Briselskog sporazuma - rekla je Brnabić.

Dodaje da, da nije bilo administracije Donalda Trampa, i dan danas imali bismo takse na robu iz centralne Srbije. Evropska unija je, kaže, samo deklarativno osuđivala ovu odluki, ali ništa više od toga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Priština nije trpela nikakve posledice i zahvaljujući SAD povučene su ove takse. Od tada SAD imaju proaktivnu ulogu, čak su uskratile određenu podršku tzv. Kosovu, pa čak i u smislu vojne podrške. I sada imamo oštra saopštenja iz Evrope, kvinta je 16. januara i 3. aprila poslala oštra saopštenja, a ona ničemu nisu služila. Priština je posle toga rešila da se prijavi za članstvo u SE, a sada čekamo da vidimo šta će Kvinta uraditi. Ako podrže aplikaciju, sve je jasno i svako saopštenje je mrtvo slovo na papiru i paradiranje rečima koje ništa ne znače. Očekujem od Kvinte i zemalja članica G7 da ne podrže zahtev tzv. Kosova za članstvo u SE - kaže premijerka.

#Ana Brnabić

#Novo jutro

#Televizija Pink