AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je govoreći o nizu dojava o bombama u školama, zdravstvenim ustanovama, tržnim centrima i na drugim javnim mestima, ocenio da je reč o "specijalnom ratu" protiv Srbije.

- Ovakvi napadi su veoma skupi i moraju biti dobro ogranizovani i ne mogu da se rade iz jednog centra. Mi smo u proteklim danima locirali 19 adresa sa kojih su stizali ti napadi. Ima više stotina napada svakog dana, mi smo jedan deo uspeli da pronađemo - naveo je Vulin.

Kako je dodao, obaveštene su sprski partneri u međunarodnoj policijskoj zajednici, ali i bilateralno one zemlje sa kojih su pretnje stigle.

- Moguće je otkriti svaki napad, ali uz mnogo novca i dosta vremena. To se radi preko više stoitina hiljada različitih servera. Svaki napad može da se otkrije, samo je pitanje posle koliko vremena, osim u slučaju kada je oprema sa koje je izveden uništena. Vi dođete do adrese, ali ne možete da dođete računara koje bi povezali sa nekim čovekom - rekao je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, policija ozbiljno shvata sve dojave, ali kontradiverziona jedinica ne može da stigne odmah na sva ta mesta.

Po Zakonu, onaj ko je rukovodilac bezbednosti u određenom objektnu ima pravo da kaže da li je potreban pregled. U svim veći, važnijim objektima svakog jutra pošaljemo ekipu koja za svaki slučaj pregleda da li negde ima nešto postavljeno. Tako radimo sa mostovim, najvećim tržnim centrima...

Ministar je istakao da su ove akcije usmerene na to da nas ekonomski oštete.

- Kada su recimo u pitanju škole, roditelji moraju da napuste posao, dođu po dete, da ga vrate, organizuju čuvanje, a posao trpi. Kada su u pitanju tržni centri prodavci ne mogu da zarade, a moraju da plate radnike. Cilj je svega ovoga da Srbija ne odlučuje samostalno, da donosi odluke pod pritiskim i u strahu. Svaki napad počinje rečenicom: Zato što niste uveli sankcije Rusiji...To je motiv i jasna poruka - istakao je Vulin.