AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su svečanom otvaranju 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

U razgovoru za TV Pink Vučić kaže kako nam je od suštinskog značaja prijateljstvo sa Mađarskom, kao i da nema razloga da ove dve zemlje brinu za hranu. Predsednik je u nastavku kazao i kako ludilu nema kraja, i da neće biti lako.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik podseća da je cena uglja skočila za tri ili četiri puta, i da postaje problem sve što utiče na cenu struje.

Za nas je od suštinskog značaja prijateljstvo sa Mađarskom. Srbija i Mađarska nemaju razloga da brinu za hranu. Voleo bih da ima kiše, ali kiše nema. Važno je da se držimo zajedno, jer ludilu kraja nema i to ljudi treba da znaju. Da će biti lako, neće biti lako. Mađarska je iskreni prijatelj Srbiji, Mađarska je uvek na našoj strani i hvala njima - rekao je Vučić.
Naše je da se borimo za našu zemlju, koliko možemo i dokle možemo. Kod nas je taj navijači pristup gotovo neverovatan - dodao je Vučić.

Predsednik je prokomentarisao i reči bivšeg američkog ambasadora Kurta Volkera, koji je poručio Srbiji da sada mora da shvati da je opasno biti ruski prijatelj.

Znate postoji jedna druga izreka, koja kaže drugačije. Ali ja ne verujem u priče o velikim prijateljstvima, već u interes. Kako je Henri Kisindžer jednom rekao: "Postoji jedna stvar opasnija od toga da budete neprijatelj Amerike. A to je da budete prijatelj Amerike". Ja se ne bih složio sa tim, cenim naše prijateljstvo. Mi smo mali, i ne želimo neprijateljstva sa velikim silama. Mi ćemo da čuvamo naše reke i zemlju, a oni neka rade šta hoće sa svojim interesima - kazao je predsednik Srbije za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić kaže da je naše da se borimo za svoju zemlju i da se držimo odluka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kod nas je navijački pristup neverovatan. Prekjuče je Rumunija izašla na tržište dolarskih obveznica. Članica NATO, EU, uvela sankcije Rusiji. Tražili su tri milijarde, dobili su ponudu za milijardu i 700. Svi se snalaze sada. I Viktor mi je pričao o tome, ali nije na meni da ja govorim o tome. U ovakvim uslovima ne možete da nemate deficit. Mi radimo zajednički i trudimo se. Verujem da ćemo uspeti da pronađemo rešenje - rekao je Vučić.

Govoreći o razgovoru koji ga očekuje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Vučić kaže kako će se to desiti najverovatnije u sredu ili četvrtak. Ističe da očekuje dobar razgovor, a predsednik Srbije je dodao i koje su tri stvari najvažnije kada je reč o gasnom aranžmanu.

Tri su aspekta tog razgovora. Najvažnije za nas su količine, cena i sigurnost snabdevanja. Prva dva aspekta su ključna, a treći ne zavisi samo od Rusa i od nas, već i od Bugara. Sa Mađarima sam pričao o tome, mi smo za sada sigurni. Ali kada sve to imate morate da napunite svoja skladišta, i ovo što smo zakupili u Mađarskoj. Moramo da vodimo računa o tome, posebno zbog decembra i januara. Nemamo više dovoljno uglja i hidropotencijala - dodao je Vučić.

Foto: Instagram.com

Vučić je u nastavku razgovora za TV Pink rekao i kako imamo najjeftiniju struju u celoj Evropi, kao i da će gledati da se zadrži izuzetno niska cena. Ipak, u jednom momentu će struja, kako dodaje Vučić, morati da poskupi.

Morate imati u vidu da je struja najjeftinija u celoj Evropi. Gledaćemo da zadržimo da bude izuzetno niska, ali moraće da se poveća u nekom trenutku. Mi moramo da čuvamo finansijsku stabilnost. Moramo da imamo velika ulaganja u EPS - kazao je Vučić za Pink.

Predsednik je izjavio da sankcije BiH nemaju veze sa Republikom Srpskom, a da se Srbija nije pridružila nijednoj od 23 deklaracije. 

Oni su se u 23 od 23 deklaracije priključili sankcijama. Jedini smo u Evropi, ali ne treba da se junačimo. Ipak, reagovali smo u skladu sa interesima. Da li se naše odluke svima sviđaju, verujem da ne. Očekujem mnogo pritisaka i sami nećete moći da verujete šta ćemo imati u Beogradu u narednih mesec dana - rekao je Vučić.

Srbija se, kaže, neće odreći svojih predaka, borbe protiv nacizma i fašizma, da bi se dodvorila bilo kome. 

Foto: TV Pink Printscreen

To se neće uskoro dogoditi. Možda kada pobede neki njihovi, ali za to će morati da čekaju barem četiri godine - rekao je Vučić za Pink.

Sa Hrvatima, dodaje, moramo da imamo najbolje moguće odnose, ali ne po cenu odricanja naše istorije.

Srbija sebi ne sme da dozvoli zločine kakvi su se dogodili nad njenim narodom. U budućnosti to više neće biti moguće - kaže predsednik.

Kaže da mu ne smetaju napadi po pitanju njegovih izjava o neizvesnoj jeseni.

Svaki dan me napadaju, govore kako pretim "biće teško na jesen", a onda se o tome oglase svi svetski mediji i stručnjaci. Najlakše je napadati nekoga ko govori istinu - rekao je Vučić.

Ističe da su mu napadi glupi, ali da narod veruje odgovornim političarima. Oni od kojih zavisi sve, moraju da budu odgovorni, a oni od kojih ništa ne zavisi, mogu da pričaju šta hoće.

Posle sastanka sa mađarskim premijerom, kako kaže, oni su privenstveno dva prijatelja, a Mađarska nam je drugi partner u EU.

Samo je Nemačka pre Mađarske, toliko nam je Mađarska važna. Dogovorili smo danas važne stvari i ne znate šta znači da pohranimo gas. Naći ćemo novac, neće biti lako i Siniša je malo nervozan, ali naći ćemo novac - rekao je predsednik.

Predsednik dodaje da Srbija mora da obezbedi zimu za narod. 

Moramo da obezbedimo tople kuće, ali i fabrike da rade. Moramo da obezbedimo prihvatljive cene i za privredu i za ljude i znam da građani vide da se trudimo. Krećem od ponedeljka u obilazak svih većih infrastrukturnih radova - najavljuje predsednik.

Moramo, kaže, da održimo stopu rasta koja nam obezbeđuje napredak, veće plate i penzije. 

Neće biti lako, ali uz narod koji je odgovoran i zajedno sa njim siguran sam da ćemo uspeti da obezbedimo prosperitet za Srbiju - rekao je predsednik za Pink.