AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da proustaške snage u Hrvatskoj nastavljaju da šire mržnju prema Srbima zahtevom da se organizuje referendum koji bi se sprečio izbor poslanika nacionalnih manjina.

Jasno je, kaže Linta u saopštenju dostavljenom medijima, da proustaške snage ne mogu da se pomire sa činjenicom da preostali Srbi imaju pravo da u Hrvatski sabor biraju svoja tri poslanika.

Linta kaže da taj zahtev nije realan da se realizuje u praksi jer ga glavna stranka u aktuelnoj vlasti HDZ neće prihvatiti pre svega zbog međunarodne javnosti.

"Hrvatskoj vlasti odgovara da se u međunarodnoj zajednici ističe da Srbi imaju svoje garantovane poslanike kao tobože dokaz da se poštuju njihova prava. Ključni problem jeste da vodeća hrvatska stranka HDZ vodi politiku rehabilitacije zloglasne NDH i cementiranja etničkog čišćenja Srba", naveo je Linta.

Zbog toga, kaže, srpski povratnici i stotine hiljada protjeranih Srba ne mogu da ostvare svoja osnovna ljudska i nacionalna prava i šalje im se jasna poruka da nisu dobrodošli u Hrvatskoj.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Srbija

'