AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom, nakon čega se zvaničnici obraćaju medijima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Drago mi je da smo bili u mogućnosti da razgovaramo o pitanjima koja su od značaja, za političke, ekonomske i sveukupne odnose Srbiej i Austrije. Iskoristili smo ovaj susret da razmenimo mišljenja na konstruktivan i sadržajan način o najvažnijim bilateralnim, ali i međunarodnim pitanjima. Naši razgovori su uvek otvoreni, prijateljski i iskreni čak i po pitanjima oko kojih ne delimo zajedničko mišljenje - naveo je Selaković obraćajući se medijima nakon sastanka.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srpski ministar je istakao da je Srbija zainteresovana za dalji razvoj prijateljskih, dobrih, partnerskih odnosa sa Austrijom, koja je treći najveći investitor u srpsku privredu.

- Samo u prva četiri meseca ove godine došli smo 585 miliona evra razmene i ona je u odnosu na isti period povećana za 50,8 odsto - istakao je Selaković.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Razgovarali smo o evropskim integracijama, zahvalio sam se Austriji na podršci koju nam pruža

Selaković je obraćajući se medijima nakon sastanka rekao da za Srbiju ne postoji aletrnativa evropskom putu.

- Srbija je na evropskom putu, ali je očigledno da taj put ne zavisi samo od Srbije. Na nama je da unapređujemo svoje društvo, svoj ustavno-pravni sistem, uslove poslovanja u Srbiji, kao i nivo investicija, ali je pre toga potrebno da se među državama članicama postigne konsenzus po pitanju Zapadnog Balkana - istakao je ministar.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbija je bila deo države koja je dugi niz godina bila pod međunarodnim sankcijama i one nikome ništa dobro nisu donele. Od prvog dana ukrajinske krize smo kao država zauzeli jasan stav, osudili smo aktivnosti Rusije prema Ukrajini i rekli da čvrsto stojimo poštovanju mađunarodnog prava i teritorijalnog integriteta

Srbija, istakao je on, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.