AKTUELNO

Austrija ovim dokumentom želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih, rekao je austrijski ministar.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom sa kojim je razgovarao o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, geopolitičkim pitanjima, kao i miru i stabilnosti u celom regionu.

Tokom razgovora sa visokim zvaničnikom Austrije, predsednik Vučić je istakao da je Srbiji u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa tom zemljom, kao i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar Šalenberg je lično predstavio non-pejper, kojim Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih.

- Cenimo dosadašnju posvećenost Austrije ubrzanju evropskih integracija Srbije i nadamo se nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu. Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Šalenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu - poručio je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Po pitanju ekonomske saradnje, predsednik Vučić je istakao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga, kao i da je u prva četiri meseca 2022. godine robna razmena porasla za 50,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22 hiljade radnika, a verujem da će novouspostavljena avio-linija na relaciji Beograd – Salcburg, biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika - poručio je predsednik Vučić.