AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom o bilateralnim i ekonomskim odnosima, saradnji u regionu i evrointegracijama Srbije.

Brnabić je zahvalila Austriji "na kontinuiranoj podršci evropskom putu Zapadnog Balkana", navodeći da je Beograd čvrsto opredeljen za nastavak reformskog procesa i čvršću saradnju unutar regiona, saopštila je Vlada Srbije.

Šalenberg je kazao da Srbija pripada evropskoj porodici i da će Austrija nastaviti da podržava proces evrointegracija, navodi se.

Brnabić je navela da saradnja u regionu predstavlja jedan od ključnih prioriteta vlade u Beogradu, da Srbija ulaže "velike napore na regionalnom umrežavanju" kako bi omogućila veću konkurentnost srpske privrede i veću atraktivnost regiona za privlačenje investicija, i da to utiče na povećanje životnog standarda svih građana.

Dodala je, kako se navodi, da Austrija predstavlja "i izuzetno važnog privrednog i trgovinskog partnera i jednog od najvećih stranih investitora u Srbiji".

Šalenberg je veoma pozitivno ocenio ekonomski rast Srbije u proteklom periodu, i ukazao da postoji interesovanje za intenziviranje ekonomske saradnje i saradnje u oblasti energetike, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, dodaje se.

Brnabić je ocenila da će pitanje energetike biti jedno od ključnih za buduću srpsku vladu i jedan od najvećih izazova evropske zajednice, i istakla značaj saradnje sa partnerima, od kojih Austrija, kako se navodi, "zauzima značajno mesto".

Autor:

#Ana Brnabić