AKTUELNO

Baš kao što smo mogli čuti od nemačkog kancelara Olafa Šolca pre nekoliko dana da se od Srbije nedvosmisleno očekuje da uvede sankcije Rusiji i prizna tzv. Kosovo kao nezavisnu državu, tako je za očekivati da iz Evropskog parlamenta sutra stigne poruka u vidu rezolucije iste sadržine. Ma od koga dolazili, ovakvi zahtevi su neprihvatljivi i protivni su vitalnim i strateškim interesima Srbije - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

On je istakao da Zapad od Srbije traži da puca u obe zdrave noge na kojima stoji, jer za nas nema unutrašnje stabilnosti bez očuvanja KiM u sastavu Srbije, ni spoljnopolitičke stabilnosti bez vanredno važne podrške Rusije u međunarodnim institucijama.

- Ovakvim zahtevima i uslovljavanjima evropski zvaničnici doprinose rastu evroskepticizma među građanima Srbije više nego što smo mi koji ga promovišemo godinama unazad ikada bili u stanju da uradimo. Njihove poruke su toliko direktne i ogoljene, bez ikakvog pominjanja interesa Srbije, da građanima Srbije ne ostavljaju nikakav drugi zaključak do toga da se od Srbije traži da se odrekne svega za nju bitnog, a da zauzvrat ne dobije ništa - napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je dodao da sva istraživanja govore da je broj građana Srbije koji se protive njenom ulasku u EU na istorijskim maksimumu, kao i da je ogromna većina građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji.

- Grčki premijer Kirjakos Micotakis nedavno je izjavio da Zapadni Balkan treba da se priključi EU do 2033. godine. Niko više ne pominje 2025. godinu kao godinu ulaska. Srbiji ne treba turski scenario višedecenijskog čekanja pred vratima EU. Od igre štapa i šargarepe došli smo do toga da nam EU nudi nikad duži štap. Mi smo suverena država i, kako je istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neka oni rade svoj posao, a mi ćemo svoj u interesu naše zemlje, jer su nam interesi očigledno dijametralno suprotni - zaključio je Đurđev.

#Aleksandar Đurđev