AKTUELNO

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta glasaće danas u Briselu o usvajanju ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji.

Na nacrt izveštaja, koji je u aprilu predstavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, podneto je 439 amandamana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Evropski parlament je u fokus izveštaja stavio poziv Beogradu da se "hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije i to postavio kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija". U amandmanima se pominje i da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na međusobnom priznanju, što će ako bude usvojeno, biti i prvi put da se međusobno priznavanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta.

#Evropski Parlament