AKTUELNO

Posle godina ćutanja, nepokazivanja pažnje, junaštvo ne može da se sakrije. Danas govorimo o tome, govorimo sa ponosom, sećajući se dela i svih stradalih, izjavio je predsednik na svečanosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić polaže venac na Spomenik junacima sa Košara povodom 23. godišnjice završetka te bitke između pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Ceremonija se održava na Dedinju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Posle godina ćutanja, ako ništa, danas barem govorimo o ovome sa ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, za našu otadžbunu. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači štititi svoju zemlju i čini mi se, možda bolje nego mi, razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli svoju zemlju više od svega, i Srbija to neće i ne sme da zaboravi - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić je izjavio da se trudi da svakoga dana pokušava da analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati na Srbiju, Evropu i ceo svet.

- Srbija je nekako najlakša meta mnogima. Ali na manjem nivou mi moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i moramo da sačuvamo svoju Srbiju. Čini mi se da čak i oni koji ne razumeju našu poziciju, razumeju da nemamo hir, već da tako misle građani Srbije - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ističe da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici, a da nas očekuju važne posete. Važno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali brine za zimu.

- Nafta je skočila, struje neće biti, gasa pitanje je... Teška zima je pred nama, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborima. Ja samo molim sve vas, junake sa Košara, da prenesete pozdrave svojim porodicama i porodicama palih boraca zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, a sloboda Srbije ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine - rekao je predsednik.

Najavio je da će sa junacima sa Košarama razgovarati do kraja nedelje.

Bitka na Košarama

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu. Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju. U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule. Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja. Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade. Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.