AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je položio venac na Spomenik junacima sa Košara, a nakon obeležavanja 23. godišnjice završetka dvomesečne bitke na Košarama se oglasio na svom Instagram profilu rekavši da je sloboda Srbije bila i ostaće najveća vrednost.

– Svi bi hteli da mi budemo produžena ruka bilo koga od njih, a ne da imamo svoj stav i politiku. Nikome u svetu ne odgovara da vidi jednu malu zemlju koja vodi svoju politiku, a ne njihovu. Sloboda Srbije je bila i ostaće najveća vrednost za koju se borimo. – napisao je Vučić.

Podsetimo, bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca, među kojima je najviše bilo Rusa.

Autor: