AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras posle sastanka sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom u Istanbulu da je tokom susreta rehabilitovana ideja susreta predsednika Srbije, Hrvatske i predstavnika BiH sa turskim predsednikom.

- Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili (Redžep Tajip) Erdogan kao predsednik Turske, Zoran Milanović, kao predsednik Hrvatske i Aleksandar Vučić, kao predsednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjackog naroda iz BiH nađe dodatna energija i volja da napravimo određen dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH - poručio je Dodik.

On je naglasio da je na sastanku bilo reči i o infrastrukturnim projektima, a prva tema bila je, kako je naveo, auto-put Sarajevo-Beograd. Dodik je ocenio da će biti mnogo problema u snabdevanju hranom i energijom i dodao da u BiH, odnosno u Republici Srpskoj i FBiH treba razgovarati o tome kako da se naprave određene robne zalihe prvenstveno nafte i nekih osnovnih sirovina i prehrambenih proizvoda.

Nezaobilazna tema, kako je naveo, bila je procena i ocena političke situacije u Ukrajini.

- Moram da kažem da sa Turskom delimo značajne stavove i vrednosti. Cenimo da nema potrebe da se bude na bilo čijoj strani, da treba biti na strani mira, da treba gledati poziciju svoje zemlje - naglasio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH poručio je da je ranije razgovarao sa Erdoganom da kada dođe u BiH, osim Sarajeva, poseti i Banjaluku.


- Ovo je bila prilika da to rehabilitujemo. Erdogan je veliki državnik velike stabilne zemlje koja poprima sve znacajniju ulogu i mislim da je veoma važno da sa njim imamo uspješan dijalog po svim pitanjima - ocenio je Dodik.

Čavušoglu je na Tviteru posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH poručio da je tokom susreta bilo reči o dešavanjima u našem regionu, posebno u BiH.

Autor: