AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda, deonica petlja Orlovača - tunel Straževica.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić se odmah raspitao kada će deonica biti otvorena za saobraćaj.

- Znači, od 18 sati će biti otvorena za putnike, tri mosta i tunel - rekao je Vučić.

Foto: Privatna arhiva

Predsednika Srbije je zanimalo i kako se odvijaju radovi ka Bubanj Potoku, istakavši da je jako važno da to bude spremno za sledeću sezonu, kako bi se rasteretio saobraćaj u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ponosan sam na to da gradimo 10 brzih saobraćajnica, samo jednom nisam zadovoljan. Voleo bih da Fruškogorski koridor ide bolje. Tu ima i naše krivice i onih koji su dobili posao. Nismo odustali ni od jednog projekta, sve plaćamo na vreme

Predsednik Vučić je naveo da kineska poslovica kaže "ako želite da se obogatite, izgradite put" i ona oslikava razvoj Srbije u prethodnim godinama.

Foto: Privatna arhiva

-  Ulaganje u infrastrukturu ima ključnu ulogu u ekonomiji. U ova teška vremena gotovo nemoguće za ulaganje i ekonomski napredak, Srbija se razvija i napreduje. Imali smo stopu rasta 4,4, u drugom kvartalu procena 3,7 odsto. U takvim uslovima imamo brzi i dinamičan rast. Moramo da se zahvalimo svima koji imaju jasnu viziju napredka naše zemlje. Bez novih puteva, pruga, aerodroma ne bi mogli da napredujemo - rekao je Vučić.

Foto: Privatna arhiva

- Srbija žuri i hita u budućnost - rekao je Vučić i dodao da je obilaznica oko Beograda jedna od ključnih, kapitalnih projekata ne samo za Beograd, već za celu Srbiju.

Foto: Privatna arhiva

Vučić je rekao da je tunel na ovoj obilaznici kao u Švajcarskoj.

Kako je naveo, posebno je ponosan na rad graditelja pod teškim uslovima nabavke repromaterjala.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- U uslovima kada bukti rat u Evropi, Srbija ima snage da radi i gradi. Gradimo 10 brzih saobraćajnica. Morate biti ponosni na svoju zemlju - podvukao je Vučić i izrazio nadu da će obilaznica biti završena u martu.

On je dodao da će država morati mnogo da radi kako bi građanima obezbedila mirnu zimu.

TRI MOSTA I TUNEL

Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko 4 kilometra, završena je leva traka autoputa sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 720 metara.

Foto: TV Pink Printscreen

Kineska kompanija "Power China", azerbejdžanski Azvirt i domaći podizvođači uveliko rade na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se ona spojiti sa autoputem E 75 ka Nišu.

Foto: Privatna arhiva

Dužina čitave obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubnanj potoka je 20,4 kilometra i ona bi trebalado bude završena u martu naredne godine.

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.