AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima, kao i daljem unapređenju ekonomske saradnje, s posebnim akcentom na investicije, energetiku i infrastrukturne projekte.

Tokom sastanka razgovarano je i o potpisivanju sporazuma, koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemnje samo sa ličnim kartama.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić istakao je da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, te iskazao zadovoljstvo razvojem političkih odnosa dve zemlje, koji su na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, poverenju i uzajamnoj podršci.

„Tursku vidimo kao snažnog partnera i veoma smo posvećeni razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa. Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investcijama pomaže napredak manje razvijenih delova Srbije“, rekao je predsednik Vučić i istakao da veoma ceni lični doprinos predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora našu zemlju.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vučić takođe je poručio da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavom regionu, te da je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.

„Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja, kao i šireg regiona“, poručio je predsednik Srbije konstatujući da je naša zemlja zainteresovana i za nastavak saradnje u oblasti energetike, ali i turizma kao sektora sa velikim potencijalom.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vučić poručio je, tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Turske, da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu od ključnog interesa, te da samo intenzivna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana može omogućiti prosperitet i razvoj ne samo Srbije, već i svih zemalja u okruženju.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu preneo je pozdrave predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će, kako je najavio, uskoro posetiti Srbiju i region. Čavušoglu je, takođe, zahvalio na velikoj podršci koju naša zemlja pruža turskim kompanijamam, kao i na posvećenom radu naše zemlje na stalnom unapređenju uslova za investitore.

„Radite odličan posao za svoju zemlju i ceo region“, rekao je Čavušoglu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

#Aleksandar Vučić