AKTUELNO

Premijerka Srbije i potpredsednica SNS Ana Brnabić rekla je danas da će se u Velikom Trnovcu verovatno ponovo ponavljati izbori, tako da predsednik Republike neće moći da krene u konsultacije oko formiranja nove vlade pre početka jula, iako su parlamentarni izbori bili 3. aprila.

Naglasila je da SNS, kao što je ranije rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, želi da se vlada formira do kraja jula.

Ona je posle sednice Predsedništva SNS istakla da se na žalost u kriznim vremenima za čitav svet izazvanim energetskom krizom i ratom u Ukrajini i uvezenom inflacijom, pokazalo kako izgleda kada "neodgovorni i neozbiljni" ljudi po svaku cenu žele da pregovaraju o nekim izbornim uslovima, ne razmišljajući ni malo unapred, kako će to uticati na okončanje izbora.

- Sada imate beskonačne žalbe i izborni proces, sa kojim SNS nema nikakve veze. Niti smo se žalili, niti smo učestvovali u tome, a ne možemo da zaokružimo izborne radnje, a predsednik Republike ne može ni da krene u konsultacije sa parlamentarnim političkim strankama oko formiranja vlade - objasnila je Brnabić.

Smatra da cenu nečije neodgovornosti i neozbiljnosti danas plaćaju svi građani Srbije.

Podsetila je da je SNS usvojila sve osim jednog predloga ODIHR-a, kao i sve ostale predloge onih koji su želeli da pričaju uz posredstvo evroparlamentaraca.

Takođe, istakla je da su usvojeni i predlozi onih koji nisu želeli da stranci posreduju u međustranačkom dijalogu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Imali smo jedan sastanak na kome su mi evroparlamentarci rekli da se opozicija žalila na to što jedna osoba može da podrži više kandidata i više lista, a to je direktno bio ODIHR-ov predlog, pa onda ni oni sami više ne zanju ko šta predlaže i ko šta hoće, a kad usvojimo onda se bune i oko toga - rekla je Brnabić.

Ocenila je da usled toga sada imamo ovako kompleksan izborni ciklus i izrazila nadu da će se glasanje uskoro završiti na svim izbornim mestima i da više neće biti žalbi, kako bi predsednik države mogao da krene u dalje konsultacije oko formiranja Vlade.

Brnabić je istakla i da koalicija SNS i SPS na gradskom nivou nema nikakve veze sa koalicijom i vladom na republičkom nivou.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanja novinara da li će se koalicija SNS-a SPS-a na gradskom nivou preslikati na republički i da li je danas bilo reči o novom sazivu Vlade.

- Rekli smo da jedno ne zavisi od drugog. Rekli smo da ćemo raditi sa ljudima koji žele da podrže našu viziju Beograda i našu viziju Srbije, tako da ćemo videti šta će se dalje dešavati što se tiče samog sastava Vlade i većine u Narodnoj skupšini - zaključila je Brnabić.