AKTUELNO

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je danas da se intenzivno dogovara datum posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, ističući da će ta "veoma skora poseta" biti itekako značajna.

"Ne mogu sada da otkrijem koji su datumi u pitanju, radi se naravno o narednih nekoliko sedmica i ukoliko ti planovi budu realizovani, a sva je prilika da hoće, Redžep Tajip Erdogan bi mogao biti prvi šef strane države koji će posetiti Beograd u drugom predsedničkom mandatu predsednika Vučića", rekao je Starović.

Istakao je da su interesi u odnosima dve države nesporni, ali da je tu važan i poseban odnos poverenja dvojice predsednika.

"Očekuju nas razgovori o brojnim temama iz oblasti bilateralne ekonomske saradnje, konačno zaključivanje sporazuma kojim će biti omogućeno putovanje naših državljana sa ličnim kartama u Tursku", rekao je Starović.

Naveo je da se očekuje oko 300.000 srpskih turista u Turskoj ovog leta, a da se sa druge strane broj turskih turista u Srbiji svake godine povećava.

"Poseta Erdogana će svakako biti dobra prilika da se porazgovara i o globalnim političkim i bezbednosnim temama imajući u vidu da je Turska veoma angažovana u procesu traženja mirovnog rešenja između Rusije i Ukrajine, a da su upravo na tom mestu naše pozicije itekako saglasne, jer se i mi zalažemo za postizanje mirovnog rešenja", naglašava Starović.

Na pitanje kada bi mogao da bude potpisan sporazum o ulasku srpskih državljana u Tursku samo sa ličnim kartama, Starović je rekao da su dogovori u završnim fazama i da će u nekoliko narednih sedmica, pre početka turističke sezone u punom smislu taj režim biti uspostavljen.

Komentarišući posetu šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua Beogradu, Starović ističe da je reč o veoma značajnoj poseti, te da je od veoma velike važnosti da održavamo kontinuiran i sadržajan dijalog sa Turskom.

Naglasio je da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda, te dodao da Turska sada želi da projektuje pre svega svoje ekonomsko prisustvo na Balkanu.

"Obim naše trgovinske razmene je već dostigao blizu dve milijarde dolara godišnje što je iznos koji je izuzetno respektabilan, ali su ambicije daleko veće od toga. Mogli smo čuti o Čavušoglua juče da je plan koji je zacrtao turski predsednik Erdogan da se u nekom srednjem roku ta trgovinska razmena poveća do čak pet milijardi dolara", kaže Starović.

Naglasio je i da su veoma značajna turska ulaganja u Srbiji, posebno u ona najmanje razvijena područja.

"Sve to skupa doprinosi tome da je Turska sve više zainteresovana za punu stabilizaciju i ekonomski napredak Balkana i u tome mi vidimo zajednički interes i nalazimo zajednički jezik", rekao je Starović.

Turski ministar je u Beogradu sa zvaničnicima razgovarao i o otvaranju još jednog konzularnog odeljenja i to u Nišu, a Starović kaže da postoji realna potreba za tim, posebno u letnjim mesecima.

#Nemanja Starović