AKTUELNO

Glavni grad bi danas trebalo da dobije 68. gradonačelnika. Ako odbornici Skupštine grada daju "zeleno svetlo" predlogu Srpske napredne stranke, što se očekuje, prvi put na čelu prestonice naći će sportista - Aleksandar Šapić.

Za mesto njegovog zamenika predložena je Vesna Vidović. Na dnevnom redu zasedanja je i izbor članova Gradskog veća. Takođe, razmatraće se i izveštaji Administrativno-mandatne komisije o ostavkama odbornika, prestanku i potvrđivanju mandata.

Šapić je na aprilskim izborima bio nosilac liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve". NJegovu kandidaturu za prvog čoveka Beograda podržao je Gradski odbor, a zatim i predsedništvo stranke. Premijerka Ana Brnabić je, posle sednice Predsedništva SNS, najavila i znatne izmene u sastavu Gradskog veća i u sekretarijatima.

- Očekujemo novu energiju u Gradu, da završimo započeto i započnemo nove projekte i sigurna sam da će Šapić izneti svoj plan i govoriti o konkretnim projektima na sednici u ponedeljak - rekla je tada ona.

Procedura nalaže da gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a odbornici se o kandidatu izjašnjavaju tajnim glasanjem. Za izbor je neophodna većina od ukupnog broja odbornika, a mandat mu traje četiri godine. Budući gradonačelnik predlaže i članove Gradskog veća.

Po Zakonu o glavnom gradu, posao gradonačelnika je da predstavlja i zastupa grad i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine grada.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a vladajuća koalicija SNS i SPS ima 56 mandata. U novom sazivu je 48 odbornika SNS, lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 26, koalicija "Moramo" ima 13 mandata, osam ima SPS, sedam lista "Nada za Beograd", a po četiri mandata "Zavetnici" i koalicija oko Dveri.

Budućem gradonačelniku ovo nije prvi "ulazak" u Stari dvor. Naime, od 2009. do 2012. bio je pomoćnik gradonačelnika Dragana Đilasa, lidera opozicione Stranke slobode i pravde.

NAJKRAĆI MANDAT


U istoriji srpske prestonice, Filip Filipović, matematičar i revolucionar, ostaće upamćen kao gradonačelnik sa najkraćim mandatom. Na čelo prestonice je izabran 25. avgusta 1920. godine, ali je njegova vladavina trajala samo jedan dan.

Prvi gradonačelnik Beograda je bio Ilija Čarapić, u periodu od 1839. do 1840. godine.

JEDINI DIREKTNO


Prvi i jedini direktno izabrani gradonačelnik Beograda bio je Nenad Bogdanović (DS). On je 2004. godine u drugom izbornom krugu pobedio aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je tada osvojio 50,19 odsto glasova, a Vučić 48,40 odsto.

Međutim, četiri godine kasnije, promenjen je zakon, tako da od tada više nema direktnog izbora gradonačelnika, već ga bira većina odbornika u Skupštini grada.

Autor: