AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju najuspešnijim diplomcima svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji.

Predsednik je istakao da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je tu danas, i dodao da je lepo kada primete da država nešto učini za vas.

- Lepo je, jer se razvija osećaj odgovornosti na najfiniji način kod vas. Do sada ste bili najbolji na svojim fakultetima i školama, pokazali ste da se razlikujete i da se posvećeni. Moja molba za vas je, da ovo što je država učinila, danas imamo više novca, uredili smo javne finansije, i pre kraja godine imaćete povećanje plate - rekao je Vučić.

Kako kaže, za jedno pet ili šest godina, neće više biti nerenoviranih objekata.

- Zdravstvo i medicina su jedan od četiri osnovna stuba države i zdravstvo će imati sve veći značaj u budućnosti. Zato je važno da imamo što više mladih ljudi koji želeći da menjaju sebe, menjaju i Srbiju - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je rekao da svuda u Srbiji mora da se jača zdravstvena mreža, kao i snaga medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola.

- Veliko vam hvala, kao i vašim porodicama i roditeljima, svima koji su vas uputili na pravi put, koji su istrpeli sve vaše hirove. Nekada sam do ranih jutarnjih sati učio i znam koliko su moji morali da trpe zbog mene. Nastavite da radite, nastavite da učite - rekao je Vučić, i dodao:

- Nastavite uvek da učite, budite uvek ispred drugih.

- Mi smo zemlja koja je najbrže rasla u prethodne dve godine, zašto se ne bi i u zdravstvu pomerali i u budućnosti mogli da se dičimo svojim zdravstvom - rekao je Vučić.

U okviru programa Ministarstva zdravlja "Zapošljavanje najboljih diplomaca medicine", danas je još 100 mladih lekara, najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji i 250 medicinskih sestara dobilo zaposlenje u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

Među 100 mladih lekara su diplomci sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prištini i Kragujevcu.

Ranije ovog meseca, diplomci medicine sa najboljim prosekom, njih 100, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru izrazili su želje gde bi želeli da rade i nastave svoje usavršavanje.

Takođe, njima su ponuđene i specijalizacije iz deficitarnih grupa, a sve kako bi Srbija dobila mlade, obrazovane kadrove koji su potrebni zdravstvu.

Inače, od početka Programa zapošljavanja najboljih diplomaca medicine, koju je Ministarstvo pokrenulo 2018. godine, do danas je zaposleno 711 lekara sa prosečnom ocenom devet i 10, kao i 1.400 medicinskih sestara i tehničara sa odličnom uspehom.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, u martu je posao dobilo u 530 mladih lekara, sa prosekom 8,5 i višim.

Ukupno, od 2014. godine u zdravstvene ustanove širom Srbije zaposleno je ukupno 35.000 zdravstvenih radnika.

Autor:

#Aleksandar Vučić