AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem Di Majom.

Vučić se oglasio na Instagramu i zahvalio Italiji na otvorenoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije.

"Hvala Italiji na otvorenoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije. Naročito cenimo ličnu podršku Luiđi Di Maja naporima Srbije na evropskom putu", piše u objavi na Instagram nalogu “buducnostrbijeav”.

Govoreći o regionalnim prilikama, predsednik Vučić je poručio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, kao jedinim načinom za postizanje obostrano prihvatljivog dogovora dodajući da su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana

Po pitanju sukoba u Ukrajini, predsednik Vučić je još jednom podvukao da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da je spremna da pomogne Ukrajini, u skladu svojih mogućnosti.

Italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo tokom sastanka je rekao da ta zemlja prepoznaje sve što je Srbija uradila na putu ka Evropskoj Uniji, posebno kada je reč o ustavnim i drugim reformama, koje su omogućile otvaranje klastera 4.

"Italija je snažan zagovornik približavanja Zapadnog Balkana evropskoj porodici i mi ulažemo velike napore kako bismo našim partnerima iz EU objasnili situaciju u regionu i potrebu za proširenjem. Evropska Unija mora da pruži veću ekonomsku podršku regionu", rekao je Di Majo.