AKTUELNO

"Voz je krenuo, plašim se da kraj rata neće biti uskoro i da će biti mnogo gore nego što je sada na evropskom tlu. Moramo da gledamo da preživimo, a da nam privreda napreduje", rekao je predsednik.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Rasinski okrug, gde je, tokom obilaska Moravskog koridora i otvaranja aerodroma u Rosuljama odgovarao na pitanja novinara.

Odgovarajući na pitanje medija o ulasku Srbije u EU, Vučić kaže da je uvek realista, ali da naš ulazak u EU zavisi od geopolitičke situacije. Kada je u interesu EU, kako kaže, zemlja može da dobije kandidaturu za članstvo, iako ništa nije uradila, i obratno.

- Nisam optimista. Naš put jeste evropski, ali se pre svega uzdam u naše snage i najvažnije mi je da smo pokazali da svojim radom možemo da unapredimo zemlju do neprepoznatljivosti - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Nikad ne bih podržao zabranu abortusa"

Na pitanje koji je njegov lični stav o zabrani abortusa SAD, Vučić kaže da razume potrebu pojedinih političara da se izjašnjavaju o svemu, a da izjavu jednog političara globalizuju na celu stranku.

- Šta ćete da me pitate za aerodrom u Rosuljama koji nikad nije postojao, o prečišćivačima otpadnih voda koje nikada nismo imali?! Srećom, N1 ne može da mi se meša u misli i reči, i ja ovakvu odluku nikada ne bih podržao. Abortus je pravo žene, a drugo je pitanje da li mi se sviđa ili ne. Imamo pravila i zakone koji o tome jasno govore, a da li će neko da misli drugačije, neka misli. Nismo mislili da menjamo zakone po tom pitanju - rekao je Vučić.

"Kakav god dogovor da smo imali sa radnicima Fiata, nekome ne bi valjao"

Na pitanje o tome da li će građani Srbije plaćati otpremninu radnicima Fiata, Vučić kaže da, kada neko protestuje, svi mediji, čak i državni, na strani su demonstranata, što nije fer.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Svi kažu "ispunite im zahteve", a kada ih ispunimo, kažu "pa, to su državne pare". Samo hoću da vam kažem da postoji neravnoteža i šta god da uradite, krivi ste. Šta god da uradite, nekima neće da valja - kaže Vučić.

Kod N1 je, kaže, izazvalo nervozu, to što Srbija danas ima 14 MiG-29, što Kruševac ima prečistač otpadnih voda, aerodrom, 75 godina se pričalo o Milošu Velikom, a danas imamo taj auto-put.

- Sanjali smo da se uradi Grdelička klisura i sve ono što oni nisu ni pokrenuli dok su bili na vlasti, a kamoli uradili - kaže predsednik.

Dodaje da je razgovor sa radnicima Fiata bio korektan, ali da i dalje ne mogu da ga ubede da obuka u inostranstvu traje 24 meseca. Ovo mu je, dodaje, bilo nefer.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Mnogo su korektniji Francuzi nego Italijani. Ali naš posao je da pomognemo radnicima i da uradimo sve što je razumno i racionalno. Sa jedne strane navijam za njih, a sa druge da smanjim troškove države. Emocionalno sam na strani radnika, a sa druge moram da štitim interese države - kaže Vučić.

Kada je reč o dolasku Dritana Abazovića u Beograd, Vučić kaže da očekuje dobru posetu. Veruje da su mogući mnogo bolji odnosi između dve zemlje.

"Plašim se zime"

Govoreći o kupovini zlata, Vučić kaže da ga je Srbija kupovala dosta, a da je pametan potez to što smo ga povukli iz inostranstva.

- Kome će šta da padne na pamet jednog dana u svetu, to nas neće brinuti. Nama je zlato ovde, imamo rezerve, a situacija je stabilna što se vidi po povećanju plata i penzija. Srbija ide napred, ali se plašim zime i nastavka rata. Plašim se da njegov kraj neće uskoro i da će biti mnogo gore na evropskom tlu. Naše je da čuvamo mir, da gledamo da se provučemo, da preživimo, a da nam privreda napreduje - rekao je Vučić.