AKTUELNO

Veoma je bitno da Ujedinjeno Kraljevstvo, kao kolevka diplomatije, podrži pravedno rešenje za Kosovo i Metohiju, izjavio je danas predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom Dejan Radenković, podsetivši da "nezavisno Kosovo nije rešenje".

On je na sastanku s delegacijom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva rekao da nezavisno Kosovo nije rešenje, već problem koji u suštini rađa velike lomove i teritorijalne pretenzije ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu.

"Za Srbiju je veoma važan stav Ujedinjenog Kraljevstva po pitanju implementacije Briselskog sporazuma, koji ima za cilj da se dijalogom postigne stabilnost, odnosno pomirenje odnosa dva naroda, Srba i Albanaca", napomenuo je Radenković, a navedeno je u saopštenju iz Skupštine Srbije.

On je naglasio da je veoma važno da se srpskom stanovništvu koje živi na Kosovu i Metohiji obezbede mir, sigurnost i rešavanje pitanja svakodnevnog života.

Šef britanske delegacije i poslanik Donjeg doma Parlamenta UK Džon Vitingdejl rekao je da Velika Britanija podržava evropski put Srbije uprkos činjenici da Britanci izlaze iz Evropske unije.

Takođe je izrazio nadu da će narodni poslanici srpskog parlamenta učestvovati na samitu zemalja Zapadnog Balkana, koji se održava sledeće godine u Londonu.

U saopštenju iz skupštine se navodi i da su se predstavnici delegacije Ujedinjenog Kraljevstva interesovali sa kojim izazovima se Srbija susreće na svom putu ka EU, te da su se članovi poslaničke grupe prijateljstva složili da je upravo rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije, jedan od ključnih izazova.

Radenković je, inače, na početku sastanka podsetio da diplomatski odnosi Srbije sa Ujedinjenim Kraljevstvom datiraju od 1837. godine i da se ove godine navršava 180 godina diplomatske saradnje.

Tim povodom će 17. oktobra biti održana panel diskusija i niz manifestacija.

KOSOVO I KATALONIJA NISU ZA POREĐENJE? Predsednik Vučić sazvao HITNE KONSULTACIJE nakon saopštenja EK!

Istakao je značaj međuparlamentarne saradnje, koja je na visokom nivou, i dodao da Narodna skupština ima potpisan Memorandum o razumevanju sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju Velike Britanije.

Radenković je dodao da pored jačanja odnosa na parlamentarnom nivou, treba dodatno unaprediti ekonomsku saradnju, povećati trgovinsku razmenu i privući nove investicije.

Izrazio je zahvalnost Ujedinjenom Kraljevstvu na humanitarnoj pomoći od 9,5 miliona evra, namenjenih zbrinjavanju izbeglica i migranata i dodao da se Srbija kada je u pitanju rešavanje migrantske krize pokazala kao pouzdan partner Evropske unije, ali i međunarodne zajednice.

On je naglasio da u Narodnoj skupštini postoji konsenzus kada je u pitanju evropski put Srbije i dodao da je do sada otvoreno 10 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i izrazio nadu da će se i u narednom periodu dinamika otvaranja poglavlja nastaviti.

Radenković je naveo da je Srbija prepoznata kao ključna zemlja stabilnosti regiona i da je napredak Srbije na putu u EU jasan i vidljiv.

Sastanku su prisustvovali članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom Dubravka Filipovski, Ljiljana Malušić, Zvonimir Djokić, Danica Bukvić i Aleksandra Čabraja.

U sastavu delegacije parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva bili su i Dejvid Dru, Baronesa D`Souza, Baronesa Nortover i Baronesa Barker.

#Dejan Radenković

#Kosovo

'