AKTUELNO

Srbija neće samo „klimati glavom“ u slučaju napada na naš narod, a o tome govori i Vučićeva izjava o tome da neće dozvoliti nove pogrome. Srbija nije "šaka pirinča".

Bakir Izetbegović i Aljbin Kurti ponovo zveckaju oružjem i najavljuju rat Srbiji. izetbegović, standardno, napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ovog puta izjavio je da je sve ratove izabrala baš Srbija. U tom napadu pridružio mu se Kurti koji je izjavio da je novi sukob sa Srbijom moguć.

Da li Bakir i Kurti ove napade izvode orkestrirano? Da li je Srbija spremna da da adekvatan odgovor na provokacije?

Novinar Aleksandar Jovanović ocenjuje da Srbiji veće probleme zadaje situacija iznutra, a ne u regionu.

- Naše teme, teme iz našeg dvorišta su mnogo ozbiljnije. Pretnje iznutra su veće od pretnji iz regiona. Skloni smo da se plašimo i sopstvene senke, ali zato što stojimo na pogrešnom uglu. Skloni smo i da se pomeramo tako da nam senka izgleda još veće – kaže Jovanović za „Novo vikend jutro“ sa Jovanom Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da Srbija neće samo „klimati glavom“ u slučaju napada na naš narod, a o tome govori i Vučićeva izjava o tome da neće dozvoliti nove pogrome.

- U tom trenutku su svi shvatili da Srbija nije šaka pirinča i džak za potkusurivanje. Srbija je ta koja pravi senku, a ne ta koja treba da se krije u bilo čijoj senci – kaže Jovanović.

Pojedini lideri iz regiona pokušavaju da iskoriste globalnu situaciju, pre svega ukrajinsku krizu, kako bi Srbiju predstavili kao Rusiju na Balkanu, a Vučića kao malog Putina, kaže Duško Vukajlović, glavni urednik „Objektiva“.

- Vučić nije mali Putin ili mali Bajden i on vodi računa o interesima Srbije. Često imamo težnju da se delimo i da zdušno gledamo u druge krajeve sveta i bodrimo ih, a ne gledamo gde su naši interesi u svemu. Siguran sam da je Vučiću interes Srbije na prvom mestu i da će odbraniti našu zemlju – kaže Vukajlović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Rat nikad nije počeo zbog registarskih tablica, ali je navodni premijer lažne države Kosovo spreman da zbog toga uđe u sukob, dodaje urednik „Objektiva“. Kaže da je puno provokacija, ali da ne sumnja da će Srbija, pre svega politički, pokušati da reši otvorena pitanja.

- Ako neko reši da uđe u sukob sa nama, Srbija će i tu izaći kao pobednik, iako se nadam da oružanih sukoba neće ni biti – kaže Vukajlović.

Ovo što Kurti radi rasteralo je narod sa tzv. Kosova – nema vizne liberalizacije, suštinskog napretka, dolaska investitora, ne postoji pravna sigurnost, kaže Darko Obradović iz Centra za strateške analize.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od potpisivanja Briselskog sporazuma Srbija je postala daleko jača, naša vojska snažnija, imamo 4 milijarde investicija u 2021. usred globalne krize i sve je ovo dokaz usijanim glavama da od toga nema ništa! – rekao je Obradović za „Novo vikend jutro“.

Kaže da mu je politika saterana u ćorsokak jer, ako SAD podržavaju nezavisnost Kosova, to ne znači da podržavaju haos na Balkanu.