AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno-policijskoj akciji "Oluja", dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina. Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, sada pokojni general bojnik Josip Čuletić izdao je naređenje optuženom Mikcu, komandantu 92. Zrakoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju, komandantu 91. Zrakoplovne baze "Pleso", Zagreb, za avionske napade po civilima koji su bežeći od napada hrvatske vojske već napustili svoje domove u Hrvatskoj i prešli u BiH.

Mikac je naredio Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu na Petrovačkoj cesti na putu Bosanski Petrovac - Ključ. Radulj je izdao naređenje Boroviću za avionski napad na izbegličku kolonu putem Bosanski Novci - Prijedor. Potom je Jelenić naredio NN pilotu da avionom "mig 21" izvrši napad po izbegličkoj koloni na putu Bosanski Petrovac - Ključ, 7. avgusta 1995.

Borović je naredio dvojici NN pilota da avionima "mig 21" izvrše napad po izbegličkoj koloni na putu Bosanski Novi - Prijedor, 8. avgusta 1995. u mestu Svodna, Opština Bosanski Novi.

U ovim napadima zasada je identifikovano: 13 ubijenih osoba, od kojih je četvoro dece, kao i 24 ranjenie osobe.

Autor: