AKTUELNO

Ime mandatara koji će okupiti novi tim za Nemanjinu 11, biće saopšteno večeras ili najkasnije sutra ujutru, a već je izvesno da će Vlada Srbije biti formirana i pre nego što to dopušta zakonski rok koji ističe 30. oktobra.

Nakon izbora, mandatar "spisak odabranih" za ministarsku ekipu predaće, po proceduri, predsedniku Republike koji potom obaveštava predsednika Skupštine, a nakon toga se saziva i sednica parlamenta. Na njoj će se najpre raspravljati o zakonu o ministarstvima, a u tom propisu će biti navedeno koliko će resora imati nova vlada i koje će poslove obavljati. Sledeći korak je iznošenje programa rada budućeg predsednika vlade i članova njegovog tima. Kraj ekspozea je ujedno i znak za otvaranje rasprave. Ukoliko uz kandidate za premijera i ministre stane najmanje 126 poslanika (od ukupno 250 u Skupštiši Srbije), oni će položiti zakletvu i formalno započeti četvorogodišnji mandat.

Kako je najavio predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, trenutna ministarska postavka pretrpeće značajnije izmene, a u budućem timu u Nemanjinoj biće novih imena, ali i nestranačkih ljudi.


U najuži krug kandidata za premijersku fotelju, kako je saopšteno nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke u sredu, na većinski zahtev naprednjaka, ušli su dosadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. NJima se daju podjednake šanse, jer uživaju veliko poverenje među stranačkim kolegama. Iako su pojedini članovi stranke izrazili želju da se premijersko mesto ustupi i kandidatu koalicionih partnera, konkretno SPS, kako bi se podelila odgovornost, ali i kritike, šanse za takvu odluku su se drastično smanjile. Ipak, konačnu "presudu" i ime mandatara, čime će biti razrešene sve dileme - daće predsednik Srbije.

Član Izvršnog odbora SNS Darko Glišić istakao je da se nada da će mandatar biti neko iz redova naprednjaka, ali i da mu je svejedno da li će to biti Brnabićeva ili Vučević.

- I Brnabićeva i Vučević su odlični kandidati, vredni i obrazovani, oboje imaju snagu da se izbore sa onim što nas čeka. Nije važno ko će od njih dvoje biti mandatar, suština je u tome da se nastavi sadašnji put razvoja, da se radi i gradi, poboljšava životni standard, da kabinet bude poletniji i ide u susret događajima i problemima - poručio je Glišić.

On je naveo i da je i jednom i drugom kandidatu za mesto šefa vlade, Srbija na prvom mestu, kao i da ni Brnabićeva, ni Vučević nisu ni proruski, ni prozapadno orijentisani.

Glišić je preneo i da je na sednici Predsedništva SNS vođena korisna i konstruktivna rasprava tokom koje su se čuli razni predlozi.

DOSAD 21 RESOR

Vlada Srbije koje je formirana 2020. imala je 21 resor. Prilikom tadašnjeg izbora, uvedena su tri nova u odnosu na raniji sastav: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji.

Autor: