AKTUELNO

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je sastanak s predsenikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio težak i dug, objavila je ambasada SAD na svom zvaničnom Tviter nalogu. Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je na svom Tviter nalogu objavio da je sa predsednikom Srbije imao "tešku i odgovornu diskusiju".

Nebojša Čović, nekadašnji potpredsednik Vlade Republike Srbije izjavio je za Pink da ono što nije dobro je što posle tih teških sastanaka nije postignut ni jedan dogovor kako bi se prevazišle tenzije i ova trenutna situacija.

- Ništa se značajno nije desilo osim tih izjava gde mislim da je da je gospodini Eskobar dao jednu korektnu izjavu, a što se tiče gospodina Lajčeka, on uvek pokušava da bude korektan ali i razvodnjava celu stvar, tako je i sa ovom izjavom koju je dao - kaže Čović.

Lajček citira sporazum o slobodi kretanja a pri tome zaboravlja da pomene sporazum o zajednici srpskih opština - rekao je Čović i dodao da je sprovedena zajednica srpskih opština sada ne bi ni imali ovakve tenzije.

Čović kaže da Lajček i pojedinci iz međunarodne zajednice sve te sporazume tretiraju kao švedski sto. Pa uzmu ono što im odgovara, ono što im ne odgovara gurnu pod tepih.

Kada je u pitanju sloboda kretanja on kaže da se i tu zamenjuju teze, jer sloboda kretanja je još dok je on radio kao potpredsednik bila neprekidna priča kao i energetika i telekomunikacije.

- Od tada do danas je slab napredak napravljen i to zahvaljujući prvenstveno Prištini - zaključuje Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Nekadašnji potpredsednik vlade kaže da Lajček stalno koristi terminologiju za koju nema mandat i dodaje da Evropska unija nema mandat da priča o statusu Kosova i Metohije, a Lajček stalno pominje dogovor Srbije i Kosova.

- Taj dijalog je uvek bio statusno neutralan, od kada je prebačen sa Saveta bezbednosti na Evropsku uniju, mislim da se tada dogodila velika greška sa naše strane ali očigledno imamo sada situaciju u kojoj je ključni faktor KFOR - kaže Čović i dodaje da KFOR treba da se drži mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 i proisteklog iz svih sporazuma koji su potpisani.

Da bi došli do smirivanja tenzija i da bi mogao da se napravi nekakav dogovor i nekakav kompromis, prvu meru koju treba da preduzme KFOR je da specijalene jedinice ROSU pomeri sa severa Kosova i Metohije i da se tamo pusti multietnička policija.

KFOR dolazi na sever Kosova i Metohije isključivo da ne dozvoli da se dogode neke nove blokade a to mu nije funkcija, a kako ne bi bilo novih blokada moraju se pre svega eleminisati sve provokacije.

#Nebojša Čović

#Novo jutro