AKTUELNO

Potpredsednik Skupštine Srbije general Božidar Delić (67) biće sahranjen u utorak 30. avgusta, na beogradskom groblju Orlovača.

Opelo će početi u 14 časova, a Delić će biti sahranjen u porodičnoj grobnici, potvrdili su agenciji Beta izvori bliski porodici.

Knjiga žalosti, povodom smrti potpredsednika Skupštine Srbije Božidara Delića, biće otvorena u ponedeljak od osam do 15.30 časova u Domu Narodne skupštine.

Komemorativni skup povodom Delićeve smrti biće održan u ponedeljak u 11.30 u Skupštini Srbije.

Delić je posle duže i teške bolesti preminuo 23. avgusta u Moskvi, gde se poslednjih desetak dana nalazio na lečenju.

Rođen je u selu Petrovac kod Đakovice, 8. januara 1956. godine. Bio je narodni poslanik, penzionisani general-major Vojske Srbije i Crne Gore, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2007–2012), nekadašnji član Srpske radikalne stranke (2006–2008, 2011–2020) i Srpske napredne stranke (2008–2011).

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991–1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini.

Bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji gde se istakao u borbama protiv albanskih terorista i NATO na Paštriku kod Prizrena.


Posle rata na Kosovu obavljao je dužnost komandanta Beogradskog korpusa.

Od 2002. do 2005. godine se nalazio na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005., u 49. godini.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

Kada je u septembru 2008. godine, došlo do raskola u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS), stao je na stranu Tomislava Nikolića i zajedno sa njim osnovao poslanički klub "Napred Srbijo", a zatim i Srpsku naprednu stranku (SNS).

Krajem februara 2011. godine, napustio je SNS i vratio se u članstvo SRS. U stranci je bio član Centralne otadžbinske uprave i kao kandidat radikala ponovo je izabran za narodnog poslanika 2016. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, zajedno s potpredsednikom SRS Nemanjom Šarovićem je ušao u sukob s predsednikom Vojislavom Šešeljom, usled čega su isključeni iz članstva.

Ubrzo su osnovali "Pokret Ljubav Vera Nada", čiji je Šarović predsednik, a Delić je bio zamenik predsednika.

Nakon razlaza sa Šešeljem i Vučićem, Delić je u više navrata izjavljivao u medijima da su nih dvojica "najveći prevaranti u Srbiji".

U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret "Ljubav vera nada" i osnovao pokret "Nema nazad - iza je Srbija" s kojim je nastupio na opštim izborima u Srbiji 2022. u koaliciji NADA čiji je bio nosilac izborne liste na parlamentarnim izborima. Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije izabran je za potpredsednika parlamenta.

Autor: