AKTUELNO

Dogovor je sačuvao mir, stabilnost i srpske lične karte, ali i dalje nema mesta euforiji.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je na svom tviter nalogu da su Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim dokumentima, što je i potvrdio predsednik Srpske liste Goran Rakić tokom uključenja u "Nacionalni dnevnik" Televizije Pink.

Rakić je ovom prilikom u ime Srpske liste pozdravio dogovor koji je srpski pregovarački tim, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postigao. Ističe da je dogovor sačuvao mir, stabilnost i srpske lične karte.

- Ovo je samo pokušaj gašenja požara, međutim, vatra je i dalje prisutna i dolazi prvenstveno iz Prištine. Za Srbe koji žive na KiM ovaj dogovor jeste od neprocenjivog značaja, jer narod zna koliko je neprospavanih noći, koliko brige i strepnje je iza nas – kaže Rakić za Pink.

Ističe da nije poznato kakve će sledeće korake preduzeti Priština, te podseća da jednostrani potezi i pojačane tenzije na severu uznemiravaju naš narod.

- Ovaj dogovor zaštitiće naša prava. Sada niko nema pravo da dira u srpske lične karte, čime se ponovo potvrđuje prisustvo naših institucija na ovim prostorima – navodi Rakić.

Foto: Printscreen YouTube/Kosovo Online

Igor Simić izjavio je da, iako je dogovor postignut, nema mesta euforiji.

- Ovo je značajna stvar, ali predstavlja samo jedan korak u pravom smeru. Nema mesta euforiji, i Srbi sa KiM očekuju da se isti princip primeni i kada je reč o registarskim tablicama – kaže Simić za Pink.

Ističe da Srbi sa KiM nisu spremni da se odreknu srpskih dokumenata.

- Zato smo se grčevito borili za mir, stabilnost, srpski narod i prisustvo Srbije na KiM – kaže Simić.