AKTUELNO

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić kaže da je ponosan što naprednjaci kao stranka mogu da predlože dva kandidata koja su sposobna da obavljaju tako odgovornu funkciju kakva je premijerska. On u razgovoru za Kurir ističe da je predsednik Vučić, na osnovu svojih ustavnih nadležnosti, mandat dao Ani Brnabić i da očekuje da će ona formirati kabinet koji će nastaviti dalji ekonomski uspon Srbije.

I Miloš i Ana su izuzetni kandidati, ali izbor je morao da padne na jedno od njih. Predsednik je odlučio da to bude Ana Brnabić.

Šta mislite, koliko će biti potrebno vremena da se formira vlada?

Očekujem da čitav proces formiranja vlade Republike Srbije i izbor ministara bude završen do kraja septembra. Odgovoran je posao i nezahvalno je precizirati datum, ali nije nerealno da bude u vremenskom okviru koji sam rekao.

Nek nas odmah blokiraju

Kako gledate na poslednje poruke iz Hrvatske da će blokirati Srbiju na evropskom putu zbog podizanja optužnica za zločin na Petrovačkoj cesti 1995. tokom akcije „Oluja“?

- Ako će da nas blokiraju zbog optužnice protiv ubica dece, onda neka to urade odmah. Hrvati moraju da se suoče sa zločinima koje su činili kako bismo mogli da gradimo bolje odnose. A ako i dalje žive u vremenu u kom je bilo nekažnjeno ubijati Srbe i srpsku decu, onda se grdno varaju.

Predstoji nam teška zima. Da li će možda i to biti jedan od parametara za izbor ministara kako bi na prava mesta došli najbolji i oni koji su spremni da se uhvate ukoštac s problemima i rešavaju ih?

U vladi očekujem novu energiju, nova lica i posvećenost borbi za našu državu. Ni proistočni ni prozapadni ministri, već prosrpski. Dakle, oni koji idu na noge građanima Republike Srbije, a ne stranim ambasadorima.

Predsednik Vučić je rekao da će lider SPS Ivica Dačić imati važnu ulogu u vladi i da će biti koordinator službi bezbednosti. Da li se zna koliko resora bi SPS mogao da dobije?

Kao što vidite, saradnja sa SPS je nastavljena, ali nije još bilo reči o personalnim rešenjima i podeli resora. To će predložiti mandatar Ana Brnabić.

Kako vam izgleda diplomatska ofanziva Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara i da li bi do 1. septembra moglo da bude pronađeno neko kompromisno rešenje za situaciju na KiM?

Što se Srbije tiče, ostajemo privrženi politici mira i stabilnosti. Međutim, s prištinske strane imamo neodgovorne ljude kojima je očigledno u planu sve suprotno. Kada su u pitanju međunarodni posrednici, bolje je da ćutim.

Bilo je reči da bi izbori u Beogradu mogli da budu ponovljeni. Da li sada, kada je formirana Skupština grada i izabran gradonačelnik, za tako nečim ima potrebe?

Odluke isključivo u interesu građana

Pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji je ogroman. Hoće li se Srbija odupreti tom pritisku?

- Srbija je slobodna i samostalna zemlja i donosiće odluke isključivo u interesu svojih građana.

Kada formirate vlast na bilo kom nivou, opština, grad ili republika, izbori su uvek mogući jer ne znate šta donosi vreme koji dolazi. Radite kao da će mandat trajati četiri godine, a okolnosti definišu da li će to biti ranije ili ne.

U parlament se vratila opozicija. Da li će to doprineti boljoj komunikaciji, kvalitetnijim raspravama u najvišem zakonodavnom telu i smanjenju tenzija na relaciji vlast-opozicija?

Za dobru komunikaciju je potrebno dvoje, a za dobru političku komunikaciju neophodno je da dve strane imaju jasne politike oko kojih bi vodile diskusiju. Iz onoga što sam čuo na konstitutivnoj sednici Skupštine nisam baš siguran u ono šta je politička platforma opozicije, ako je uopšte i imaju. Mržnja prema Aleksandru Vučiću im je jedina tačka u programu.

Mnogi su iz opozicije, kada je Vladimir Orlić predložen a potom i izabran za predsednika Skupštine, odmah izneli stav da to nikako nije dobro za demokratiju, za dijalog i da neće doprineti kvalitetnim raspravama u parlamentu. Šta vi imate da kažete na te optužbe?

Obične gluposti koje ne zaslužuju komentar. Vladimir Orlić je obrazovan i ozbiljan čovek i apsolutno sam siguran da će uspešno predsedavati Skupštini.

Autor: