AKTUELNO

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kube Nikola Selaković i Bruno Rodriges Parilja razgovarali su danas u Beogradu o brojnim temama, o obeležavanja jubileja - 120 godina diplomatskih odnosa i međusobnoj podršci, kada je reč o KiM odnosno ukidanju višedecenijskih sankcija Kubi.

Ministri su istakli zadovoljstvo zbog činjenice da geografska udaljenost nije prepreka za svakodnevno jačanje odnosa Kube i Srbije na brojnim poljima.

- Poseta je snažan impuls daljem razvoju i produbljivanju ne samo bilateralnih već sveukupnih odnosa u skladu sa opštim obostranim interesima - rekao je Selaković u zajedničkom obraćanju novinarima kada je izrazio zadovoljstvo što je ovo njegov četvrti susret sa Rodrigesom, doajenom među ministrima spoljnih poslova Latinske Amerike” u poslednjih 11 meseci, što, kako je ocenio, svedoči o značaju veza Srbije i Kube.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Selaković je podsetio da je ovo prva poseta kubanskog ministra spojnih poslova od 1989. godine, a usledila je nakon njegove nedavne plodonosne posete Havani kada se sastao sa brojnim kubanskim zvaničnicima.

Dodao je da mu je zato veliko zadovoljstvo što će se Rodiges sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a već je razgovarao sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem, što sve, kako je naglasio, upravo svedoči o značaju koji Srbija pridaje Kubi.

Naglasio je da je jedna od tema razgovora i obeležavanje 120 godina diplomatskih odnosa dveju zemalja, planirano za 4. novembar, što, kako kaže, dodatno pokazuje jasnu opredeljenost ka kreiranju još sadržajnijih i kvalitetnijih odnosa Beograda i Havane.

- Ponosan sam na činjenicu da geografska udaljenost od vise od 9.000 koliometara nijednu stranu nije obeshrabrila da jača prijateljstvo i saradnju - rekao je Selaković i naveo da je Rodrigesa kao prijatelja Srbije i našeg naroda iz vremena kada je obavljao druge dužnosti, a Srbija, Beograd i srpski narod su bili izloženi jednom od najvećih iskuišenja u modernoj istorji, predložio za jedno od najviših odlikovanja predsednika Srbije.

Kubanski ministar je izrazio zahvalnost i dodao da će to kubanski narod posebno ceniti kao dokaz prvrženosti tradicionalnom prijateljstvu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Selaković je naglasio da su obe zemlje zainteresovane za unapređenje ekonomskih odnosa, neiskorišćenih potencijala, a da ga posebno raduje potpisan akcioni plan između privrednih komora Srbije i Kube koji podrazumeva produbljivanje saradnje u naredne dve godine.

Prema njegovim rečima, važna je saradnja i u oblasti poljoprivrede, zdravstva, farmacije, turizma, a kako je Rodriges dodao i u oblasti tehnologije i tradiconalnih veza.

Između ostalog u tom cilju danas su potpisana dva memoradnuma jedan sa ministrom Selakovićem o saradnji diplomatskih akademija i drugi sa ministrom Vanjom Udovičićem u oblasti sporta.

Selaković je izrazio zahvalnost ministru na principijelnoj podršci suverenitetu i integritetu Srbije, principijelnoj poziciji o nepriznavanju Kosova, privrženosti Havane poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Podrška Kube nije samo principijelna već i aktivna. U svim organizacijama gde Priština aplicira za članstvo, Kuba istupa glasno protiv toga - rekao je Selaković koji je Roidrigesa upoznao sa naporima koje Srbija ulaže u rešavanje najvažnijeg političkog pitanja - KiM.

Naglasio je da su razgovarali i o podršci Srbije za ukidanje višedecenijskog embarga kojem je Kuba izložena, a ministar je zahvalio na tom stavu.

Šef kubanske diplomatije nagalsio je da susreti potvrđuju tradicionano prijateljstvo i podršku koju su dva naroda pružala međusobno u teškim danima.

#Bruno Rodriges Parilja

#Kuba

#Nikola Selaković

#Srbija