AKTUELNO

Komentarišući posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, profesor Fakluteta za mđunarodnu politiku i bezbednost Ilija Katjez i diplomata Vladislav Jovanović ocenili su da Srbija i Turska nikada nisu imale ovako intenzivnu saradnju.

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović je gostujući u Jutarnjem programu TV Pink istakao da je u bilateralnim odnosima dve zemlje ovo najintenzivija saradnja.

- Nikada do sada taj obim, ni u investicionom, ni u političkom, ni u ekononskom smislu nije postojao - ukazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, na političkom planu obe zemlje imaju interes da u situaciji koja je prilično nesređena u region pojačaju svoje kontakte i saradnju u uverenju da će to doprineti miru i stabilnosti na Balkanu, i afirmisati ih kao nosioce tih vrednosti.

- Očigledno je da obe zemlje imaju potrebu za pojačavanjem političkih kontakata. Turska je u nezavidnim odnosima sa zapadnim partnerima, a istovremeno ima uzbrkanu situaciju na Bliskom istoku i ima potrebe da se osloni na zemlje sa kojima nema sukobe i u tom smislu sebe ojača u kontaktima sa susedima sa kojima je situacija neizvesna - rekao je Jovanović.

Foto: Printscreen

On je istakao da Srbija već godinama služi kao primer drugima u smislu isticanja vrednosti mira i stabilnosti u regionu, kao i saradnje sa svim susednima i drugim zemljama.

- Kao takvi postajemo atraktivni i za veće zemlje. Beograd je postao stecište poseta ključnih svetskih državnika - dodao je Jovanović.

On je podvukao da je naglašavenje turskog predsednika da je protiv nacionalizma direktna podrška jedinstvu Srbije i distanca od ekstremista u Sandžaku koji se još zanose idejom o izlozovanju ili čak odvajanju od Srbije.

Foto: Printscreen

Profesor Ilija Kajtez smtara da u političkim odnosma stvari nikada nisu jednostavne i da su veoma promenjive, ali da je ulaganje Turske u našu privredu nesporno. Uz podsećanje da Tuska ulaže u mesta u koja su u krajnje nezavidnom položaju i nerazvijenim mestima.

- Ulaganje u tekstilnu industriju koja angažuje veliki broj radnika izuzetno je značajno. Turci i Srbi su tu našli zajednički, a to je dobar argument za uspešnju državnu politiku. Uticaj Turske može biti blagotvoran za prevazilažebnje odeđenih napetosti između Srba i Bošnjaka. Ideja da će Erdogan u Novom Pazaru, gde ima veliki uticaj, ponoviti ideju o protivljenju ekstremnom nacionalizmu ide u prilog smirivanja situacije. Treba imati u vidu i naše odnose sa BiH i Bošnjacima. Mislim da Vučić sada može računati na pomoć Erdogana - naglasio je Kajtez.

Kako je napomenuo, stvari nisu jednosmerne i posebno treba imati u vidu da stvari u drugim okolnostima mogu da se preokrenu.

#Aleksandar Vučić

#Redžep Tajip Erdogan

'