AKTUELNO

Kao što sam najavio, kako se formiranje Vlade bude približavalo, tako će se pojačavati kampanja laži i napada na mene, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, komentarišući najnovije laži pojedinih medija da je tokom posete Moskvi razgovarao sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije Patruševim o mogućnosti da ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov bude izručen Moskvi.

- Agenturna mreža radi svoj posao i kao i svakog dana, mesecima unazad, potrudila se da plasira novu laž. Tako je objavljeno da ja organizujem izručenje Rusiji uhapšenog ukrajinskog državljanina bivšeg šefa ukrajinske obaveštajne službe Andrija Naumova - naveo je Vulin.

Ova glupa laž je deo borbe da se izvrši moja eliminacija iz Vlade Srbije, ali i pokušaj da se kriminalizuje svako ko se zalaže za neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i očuvanje politike vojne neutralnosti. Da bi Naumov bio izručen Rusiji, najpre mora da se vodi postupak protiv njega u Rusiji, a Rusija bi morala da od nas zatraži njegovo izručenje. Ne znam da li se protiv Naumova vodi postupak u Rusiji, ali znam da Rusija nije zatražila njegovo izručenje.

- Kao što znam i da od momenta kada je Naumov uhapšen, saslušan i predat tužilaštvu, policija sa njim nema baš nikakve veze. Naumov je sada u nadležnosti pravosuđa i MUP nad njim nema nikakvu nadležnost - rekao je Vulin.

O izručenju bilo koga, bilo kome, odluku donosi Ministarstvo pravde, a posebno ministar na čelu policije nema ni najmanju mogućnost da izruči ili ne izruči bilo koga i bilo kome. Podsetiću da je gospodinu Naumovu ponuđena konzularna pomoć Ambasade Ukrajine, čiji je državljanin, ali da je Naumov tu pomoć iz njemu poznatih razloga odbio.

- Da rezimiramo, Naumov je u pritvoru u Nišu, u svojstvu osumnjičenog za pranje novca, on odbija kontakt sa svojom ambasadom, niko ni Ukrajina ni Rusija nije od nas zatražila njegovo izručenje, a MUP nema ni najmanju mogućnost da odlučuje o njemu ili njegovom izručenju. Od ove glupe laži gluplji su samo oni koji su je smislili i još gluplji su oni koji je bez ijednog pitanja prenose kao istinu -izjavio je Vulin.