AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski predsedavaće 2. septembra u Beogradu Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Samit će biti održan u Palati Srbija, a prisustvovaće i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veću ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

U petak će zvaničnici doći nešto pre 10 časova, kada će uslediti zvanično otvaranje Samita lidera Otvorenog Balkana sa obraćanjem lidera.

Zatim će, u 11 sati, uslediti sastanak lidera sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Lideri će od 12 do 13 sati održati sastanak sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Kako je navedeno, u 13 će uslediti potpisivanje bilateralnih dokumenata i zajednička konferencija za medije.

Samitu će prethoditi otvaranje prvog međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji će biti održan od sutra do 4. septembra. "Vinska vizija OB" će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana - zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, saopšteno je ranije iz Predsedništva Srbije.

Na Sajmu vina koji će se održati u Beogradu od četvrtka do nedelje u organizaciji zemalja inicijative OB, prema rečima predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, očekuje se oko 360 izlagača, proizvođača vina iz više od 20 zemalja sveta.

Čadež je ranije rekao Tanjugu da će na samitu lidera OB u fokusu biti, između ostalog, potpisivanje sporazuma o stablinosti snabdevanja hranom.

Inicijativa pokrenuta 2019. godine pod nazivom Mini Šengen preimenovana je na Samitu u Skoplju 29. jula 2021. u Otvoreni Balkan, a otvorena je za ostale ekonomije u regionu.

Pokrenuli su je lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU.

Inicijativa OB predstavlja podršku postojećim inicijativama regionalne saradnje i odgovor je na potrebe i zahteve privrede i građana da se lakše posluje, trguje, putuje i zapošljava na Zapadnom Balkanu.

Privredna komora Srbije je povodom prve godišnjice Otvorenog Balkana objavila da ta inicijativa već daje konkretne rezultate.

"Na terenu je vidljiv napredak, ali potrebna su dalja ulaganja u izgradnju i unapredenje infrastrukture, posebno na graničnim prelazima, kao i sprovodenje potpisanih sporazuma, kako bi se efekti inicijative u potpunosti osetili", navedeno je na sajtu PKS.

Nakon uspostavljanja zelenih koridora, posebno obeleženih tabli Open Balkan na graničnim prelazima, kao i promenjenog režima kontrole robe poreklom iz jedne od tri zemlje Otvorenog Balkana, procedure na granicama su značajno pojednostavljene i efikasnije.

Primera radi, prošle godine, je samo preko Preševa prešlo oko 220.000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno što govori o velikom značaju tog graničnog prelaza za privredu celog regiona.

Svako unapredenje procedura na prelazima doprinosi većem obimu razmene, smanjenju čekanja kamiona na prelazima, kao i manjim troškovima poslovanja kompanija.

Uskoro se očekuje i izdavanje zajedničkog identifikacionog broja, odnosno prvih radnih dozvola, što će omogućiti poslodavcima Otvorenog Balkana da lakše dolaze do deficitarnih kadrova, kao i onima koji su u potrazi za poslom da se zaposle.

Uprkos izazovima koje je najpre donela pandemija kovida 19, a potom i rat u Ukrajini, Srbija, Albanija i Severna Makedonija ne treba da strahuju od nestašica hrane i osnovnih životnih namirnica.

Svi energetski, ali i drugi gorući problemi sa kojima se region može suočiti predstojeće zime rešavaće se zajedno i sistemski, dogovoreno je na sastanku predstavnika vlada, administracija, poslovnih asocijacija koji je održan u Tirani u julu.

Čadež je tada poručio da u okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa brašna, šecera, ulja i ostalih osnovnih životnih namirnica, što će potvrditi i sporazum koji je u pripremi, koji bi trebalo da bude potpisan u Beogradu u septembru.

Prema podacima PKS, razmena prehrambenih proizvoda već u ovom kratkom roku, od kada su počele da se primenjuju neke od prvih dogovorenih mera, porasla je za oko 15 procenata i ima dosta prostora za povećanje.

Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini iznosila je 1,372 milijarde evra.

Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra.

Takođe, građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije u ove tri zemlje mogu da putuju samo sa ličnom kartom.

#Beograd

#Otvoreni Balkan

#samit