AKTUELNO

Veliki broj građana Novog Pazara i okoline okupio se danas ispred Gradske uprave u tom gradu, kako bi pozdravio predsednike Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, čiji se dolazak očekuje.

- Imam hrabrosti da izađem pred vas i kažem vam da radim u vašem interesu najviše i najbolje što mogu, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost - dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da znam da neće u Novom Pazaru biti pozdravljen ni upola kao Erdogan.

- Naš je posao je da radimo koliko možemo da razvijamo i one delove Srbije koji nisu razvijeni kao Beograd. Naš je psoao da pravimo puteve, bolnice i škole, to ćemo nastaviti da radimo, ne postoji ništa važnije od toga - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić je najavio projekat izgradnje puta Požega - Boljare. Želja je, kaže, da se ovaj kraj spoji i sa Beogradom i Sarajevom i Podgoricom.

Skoro svaka zgrada u centru grada ukrašena je zastavama Turske i Srbije i bošnjačkom ili transparentom "Dobrodošli u Novi Pazar", "Vučić - Erdogan", dok preko puta Gradske uprave dominira transparent sa velikom slikom predsednika Turske, uz tekst "I za reči i za postupke" na turskom.

Foto: Tanjug

Veliki broj građana je u crvenom, ili nose marame ili šalove sa obeležjima Turske, a na Novopazaraskoj tvrđavi istaknute su zastave Turske, Srbije i Novog Pazara, a grad je ukrašen i balonima u bojama zastava dve zemlje.

Ispred Gradske uprave montirana je i velika bina sa transparentom na dva jezika "Novi Pazar - most prijateljstva", sa koje se očekuje obraćanje dva predsednika.

Prema protokolu, predviđen je sastanak predsednika Srbije i Turske sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Rapčka, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, kao i potpisivanje protokola između Grada Novog Pazara i Opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju.

Nakon ceremonije potpisivanja predsednici Vučić i Erdogan prošetaće glavnom ulicom Novog Pazara.

Foto: Tanjug

Turski predsednik je građanima Novog Pazara preneo pozdrave građana Turske i podsetio da je u Srbiju došao sa 10 narodnih poslanika i ministara i 200 privrednika.

- Imali smo plodotvorne razgovore. Razgovore koje smo vodili sa Vučićem nastavljamo ovde. Nadam se da će ovo biti novi period u odnosima sa Srbijom - rekao je Erdogan.

On je ukazao da se svuda na Balkanu susrešće se sa ovakvom bliskošću i toplinom.

- Prilikom cele posete smo se osećali kao kod kuće. Smatram da je veoma bitno što smo danas ovde sa predsednikom Vučićem - istakao je Erdogan.

Foto: Tanjug

- Kako se kaže u onoj staroj pesmi o Pazaru: Kad pogledam sa bedema, vidim divan grad…Novi Pazar moj zavičaj, njega krase spomenici Altun-alema i manastir Sopoćani, stara tvrdjava…- dodao je Erdogan.

- Nacije nas ne smeju odvajati, već nas Srbija treba spajati. Sandžak je jedan od najbinih mostova koji povezuje naše građane poreklom iz Turske i bošnjačku manjinu u Srbiji. Ova veza pozitivno se odrazila na naše bilateralne odnose. Nastojaćemo da ih ojačamo - istakao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, potpisano je ukupno 16 sporazuma o saradnji.

- Svima smo pokazali da su naša braća iz Sandžaka prava i iskrena braća. Oni su 15. jula, one teške noći bili na čelu sa Vučićem. On je jedan od prvih lidera koji nam je istakao podršku u noći 15. jula i zahvlajujem mu se jer je tim stavom pokazao da nam je pravi i iskren prijatelj - dodao je Erdogan.

#Aleksandar Vučić

#Doček

#Novi Pazar

#Redžep Tajip Erdogan

'