AKTUELNO

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kojem se vlasti pozivaju da omoguće održavanje Evroprajda u septembru u Beogradu, piše Europena Western Balkans (EWB).

U pismu koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava se navodi da je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Pismo je potpisalo 145 poslanika EP, koji smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učesnika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje".

- Nažalost, situacija anti - LGBTQ+ kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe - stoji u pismu vlastima u Srbiji.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Poslanici navode da obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope podrazumevaju da države članice "treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava".

U pismu se apeluju na rukovodstvo Vlade Srbije da omogući da se Evroprajd održi po planu, da se dodatno obaveže na angažovanje dovoljno pripadnika policije kako bi se osigurala bezbednost skupa i da pokrene dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je juče da Evroprajd neće biti održan i da država neće promeniti svoju odluku.

#Evroprajd

#Evropski Parlament

#Parada