AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović najavio je danas da će na proleće sledeće, 2023. godine biti puštena u saobraćaj obilaznicu oko Beograda.

On je na gradilištu Sektora 6 te obilaznice kazao da je ta saobraćajnica važna ne samo za glavni grad, već i za sve koji moraju tuda da prolaze, ističući da već narednog leta neće biti tranzitnog saobraćaja kroz Beograd.

"Radovi na obilaznici oko Beograda dobro napreduju, gde je rešen i veliki broj problema. Samo u poslednje dve godine rešili smo više od 400 otvorenih pitanja eksproprijacije", rekao je Momirović, prenelo je Ministarstvo.

Dodao je i da dražava, uprkos velike energetske krize, uspeva da održi radove na svim infrastrukturnim projektima koji su od strateškog značaja.

Ponovio je da se u Srbiji gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, te da nema povlačenja ni sa jednog projekta.

Šef projekta obilaznice i predstavnik Puteva Srbije Aleksandar Kostadinović istakao je da se radovi izvode planiranom dinamikom i uz zajedničku saradnju sa resornim ministarstvom, s ciljem da se završe u predviđenom vremenu.

Projekat obilaznice oko Beograda sastoji se iz više sektora ukupne dužine 20,4 kilometra. U aprilu prošle godine pušten je u saobraćaj Sektor 4 dužine 7,7 kilometara - od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo, dok je Sektor 5 obilaznice oko Beograda, sa tunelom Straževica, otvoren za saobraćaj u junu ove godine.

Ministarstvo taj projekat realizuje u saradnji sa Putevima Srbije, kineskom kompanijom "Power Construction Corporation of China" i azerbejdžanskom kompanijom "Azvirt".

Autor: