AKTUELNO

U hladnom ratu takođe su se nadmetali ko će koga više uplašiti i ko će ubediti svet da je nuklearna opasnost nad glavama, kao i danas, rekao je za TV PINK reditelj Ljubiša Ristić.

Tim eksperata međunarodne agencije za atomsku energiju, koja funkcioniše pod okriljen UN stigao je u Ukrajinu, a u međuvremenu je privedena grupa ukrajinskih diverzanata koji su pripremali napad na nuklearku Zaporožje.

Ristić je rekao da nas svi plaše atomskim bombama, a ta plašenja, kako dodaje služe da se drži sve pod kontrolom i da se stvari usmeravaju u pravcu u kojem onaj koji to režira želi.

- U hladnom ratu takođe su se nadmetali ko će koga više uplašiti i ko će ubediti svet da je nuklearna opasnost nad glavama. Ta ravnoteža straha je nešto što pripada epohi hladnog rata i to je najveći dokaz da mi ponovo ulazimo u jednu ozbiljnu dugotrajnu epohu hladnog rata - rekao je Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, proizvodnja tog straha je najozbiljniji dokaz za to.

Stanko Vasiljević, penzionisani general, rekao je da se nadamo i verujemo da situacija može da se održi pod kontrolom i dodaje da je ohrabrujuća činjenica da su međunarodni eksperti došli da nadgledaju.

- Oni imaju tehnički mandat i oni će za nekoliko dana da izvrše inspekciju i da vide stanje stvari i potencijalne rizike i opasnosti - rekao je Vasiljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ulog je veliki i opasan, dodaje da sama činjenica da se granatira jedno takvo postrojenje, koje može dovesti do velikog oštećenja i eventualnog curenja, daju posebnu težinu cele situacije.

- Suludo je da nekome danas padne na pamet da može da granatira takvo postrojenje - rekao je Vasiljević.

Radomir Kovačević, rekao je da se sada ponovo pravi velika tarapana od svega, ali dodaje, da je najbolje provučen fenomen u prirodi, fenomen radioaktivnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Njega prate i strah od nepoznatog i nepoverenje u zvanične institucije - rekao je Kovačević.

Kako kaže, danas u svetu postoji više od 450 nuklearnih elektrana koje proizvode struju.

- Smatram da u ovoj situaciji neće doći do incidenta. TA elektrana je izuzetno moćna, međutim mislim da svi imaju dosta iskustva da bi ponovo doveli do opasne situacije - rekao je Kovačević.

Autor: