AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić domaćin je večere koja je organizovana u čast gostiju Samita u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića, otvaranjem crnog vina "Otvoreni Balkana" koje je napravljeno od tri lokalne sorte iz sve tri zemlje članice ove regionalne inicijative.

Predsednik Vučić se informisao od kojih vrsta grožda je napravljeno i kako mu je rečeno, radi se o vinu napravljenom od srpskog "Probusa", severno-makedonskog "Vranca" i albanskog "Šazil".

Sajam je na taj način simbolično otvoren, a sa ostalim liderima na bini je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Otvaranju su prisustvovali članovi vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Prisustni su predstavnici iz oko 40 zemalja.

Najviše njih je iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača.

Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Autor: