AKTUELNO

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da je u poseti Beogradu kako bi se posavetovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome da u regionu ima dovoljno političke volje da se sačuva evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njena stabilnost.

"Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ali i Vučić i ja se slažemo da na Zapadnom Balkanu bez obzira na sva nepoverenja i bilateralnih problema ima dovoljno političke volje da se sačuva mir i evropska perspektiva", rekao je Pahor posle sastanka.

On je ocenio da postoji mogućnost da se sve vodje regiona slože oko tri centralna pitanja.

"Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja godine status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji", rekao je on.

Pahor je podržao inicijativu Otvoreni Balkan i čestitao na uspehu u njenom razvoju jer smatra da nema dovoljno takvih procesa u regionu.

On je rekao da je sa predsednikom razgovarao i o pitajima koja su značajna za uspešno održavanje samita inicijative Brdo-Brioni koja će se održati u sloveniji 12. septembra.